Back to top

Un taller infantil per explicar la problemàtica del riu Siurana

L'Ajuntament de Falset i la Plataforma pel riu Siurana van organitzar la tarda de dijous un taller infantil que, sota el lema “Volem lo riu Siurana viu!”, reivindicava la necessitat de trobar una solució a aquesta problemàtica històrica del Priorat.
Falset organitza un taller infantil per explicar la problemàtica del riu Siurana

El taller se suma a altres mostres de protesta que recentment han tingut lloc a la comarca, on existeix una preocupació ciutadana i institucional pel transvasament de l'aigua del riu a l'embassament de Riudecanyes. Es calcula que més del 90% de l'aigua del riu fa cap a l'embassament de Riudecanyes, un fet que incideix en què el Siurana baixi gairebé sempre sec i que, en conseqüència, pobles del Priorat pateixin problemes de subministrament. A més, aquesta situació posa en perill la fauna i la flora del riu, i contravé tota la normativa ambiental.

En el transcurs del taller, els nens i nenes van pintar una pancarta-mural que es penjarà en un dels carrers del poble.

L'alcalde de Falset, Jaume Domènech, afirma que “la problemàtica de l'aigua i la situació que es produeix amb el riu Siurana són qüestions d'abast comarcal i, com es va posar de manifest en el darrer Consell d'alcaldes, és hora de revisar les concessions d'aigües del Priorat que es transvasen a altres conques, amb especial atenció a les concessions atorgades a la Comunitat de Regants de Riudecanyes".

Per la seva part, la Plataforma pel riu Siurana va informar que treballa conjuntament amb mestres del Priorat un seguit de materials i activitats per donar a conèixer entre els nens i nenes els valors naturals del riu, que forma part de la Xarxa Natura 2000, és Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i Zona d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA).

Oriol Ponti, membre de la plataforma, subratllava que “en el transcurs del taller hem pogut copsar la incomprensió dels nens i nenes pel fet que el riu no segueixi el seu curs natural i sigui transvasat, no entenen que es deixi morir la fauna i la flora per la manca d'aigua”.