Back to top

Tània Verge: 'Visca el Reus feminista, amb orgull, antiracista i acollidor!'

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya ha donat el tret de sortida a la Festa Major de Sant Pere d'enguany en un Pregó marcat pels records d'infantesa de Verge a la ciutat.

Des dels gelats de la Jijonenca a les mones de la Poy, passant pels records a l'escola ARCE i al Gabriel Ferrater o les tardes de cinema etern al Palace... Tània Verge, flamant consellera d'Igualtat i Feminismes del nou govern de la Generalitat de Catalunya, ha volgut fer un recorregut per la seva infància i adolescència a Reus per retre homenatge a la ciutat que l'ha vist néixer i créixer el dia que ha tingut l'oportunitat de pronunciar el Pregó de la Festa Major de Sant Pere. 

Verge, ha volgut deixar clar les seves creences i les seves conviccions, i que totes elles tenen origen en els anys que es va formar com a persona a la ciutat de Reus: "Per a mi, Reus és una part indestriable de la meva identitat: sóc dona, feminista, d’esquerres, independentista, professora universitària... i ganxeta, i tant que sí!", ha assegurat pràcticament només arrancar el Pregó. 

El feminisme 

La pregonera no s'ha cansat de reiterar en tot moment la seva condició de feminista i aquí també hi ha vincles amb la ciutat. "Reus és també el lloc on vaig fer esport de base, amb un dels meus primers records de consciència feminista d’haver constituït, junt amb altres companyes, el primer equip d’handbol femení de l’escola, entrenant a les pistes del Reus Deportiu", ha explicat, tot recordant que, tot i el pas del temps, encara existeix "una bretxa enorme" que assegura que "cal corregir" arreu. 

Tània Verge Pregó Sant Pere Reus 2021

També ha recordat les seves amigues, que tot i la distància i el pas del temps, "seran sempre les companyes de viatge de la joventut". I també ha parlat dels seus amors i desamors i el seu "#JoTambé", que, assegura, comparteix amb totes les dones, ho hagin o no explicat. 

El Pregó ha anat evolucionant per acabar explicant la capacitat dinàmica de la ciutat, la seva proposta acollidora i de respecte transversa, deixant palesa la importància de formar part de diverses associacions de municipis que vetllen pels drets de diversos col·lectius, com l'LGTBI+ o el poble sahrauí. I ha acabat citant a Maria Mercè Marçal i les primeres dues estrofes de la seva Cançó de fer camí:

“Vols venir a la meva barca?
-Hi ha violetes, a desdir!
anirem lluny sense recança
d’allò que haurem deixat aquí.
Anirem lluny sense recança
-i serem dues, serem tres.
Veniu, veniu, a la nostra barca,
les veles altes, el cel obert.”

I també la darrera 

“Dins la pell de l’ona salada
serem cinc-centes, serem mil.
Perdrem el compte a la tombada.
Juntes farem nostra la nit.”

Tot plegat ha acabat amb un intens crit de: "Visca el Reus feminista, amb orgull, antiracista i acollidor! I visca la seva Festa Major!"

Paraules clau:

Notícies relacionades