Back to top

Tarragona recupera la gestió de les emergències químiques

Interior reconeix que la gestió de l’explosió d’IQOXE es va fer sense coneixement precís de la situació. Avui s’ha presentat el nou pla de d’emergències amb el qual el territori recuperarà el control de la gestió en cas d’accident químic.
PLASEQTA

El Conseller d'Interior, Miquel Buch, ha exposat aquest divendres el nou PLASEQTA 2020, el pla de seguretat química de Tarragona. Amb aquest document el territori recupera la gestió de les emergències químiques, després que amb l'explosió d'IQOXE es posés en dubte com es va actuar.

De fet, Buch que la gestió de l'explosió d'IQOXE es va fer sense coneixement precís del que hi va passar. I aquest és un problema que s'ha detectat i al qual s'hi ha posat solució. Interior admet que l'especificitat tècnica i la complexitat industrial dels polígons químics de Tarragona requereixen una gestió propera i amb coneixement de causa. És per això que s'ha volgut recuperar el PLASEQTA.

El nou pla manté l'esperit existent fins a la primera dècada del segle, quan es va decidir centralitzar a Barcelona la gestió d'aquest tipus d'emergències. Els àmbits afectats són aquells on existeixen activitats de risc químic: des dels dos polígons de Tarragona, el Port o els polígons de Constantí i l'Alt Camp.

De fet, amb el PLASEQTA, la nit del 14 de gener, després de l'explosió d'IQOXE, les sirenes s'haguessin activat per confinar la població propera a l'emergència. El nou protocol de gestió d'emergències contempla els tres escenaris d'accident: la prealerta, l'alerta i l'emergència. Una de les consideracions del PLASEQTA és que sempre es contemplaran escenaris de màxims.

El pla determina els equips operatius que es desplegaran sobre el terreny en cas d'incident o accident i també estipula la intervenció i els protocols d'actuació. Els alcaldes de territori tindran accés a la informació a través del CECOPAL, així com també les empreses i indústries.

Les sirenes

ok

Una altra de les crítiques de la gestió d'IQOXE van ser les sirenes, que no es van activar fins pràcticament una hora després. El nou PLASEQTA 2020 contempla que s'activaran avisos sonors d'alerta per a la població en cas d'accidents de categoria 3 on s'esperen danys greus en zones extenses i a l'exterior de la planta afectada. Estem parlant de núvols tòxics, inflamable o explosions entre d'altres.

El pla d'emergència de Reus

El nou document recull que la trentena de municipis afectats pel PLASEQTA, entre els quals hi ha Reus, han de redactar un pla d'emergència municipal per accidents en establiments industrials.

La població inclosa en aquestes zones és de més de 350.000 persones, 100.000 d'elles en zona d'intervenció on s'escau el confinament.

Aprovació imminent

El nou PLASEQTA inclou una trentena de municipis que representen 370.000 habitants. La setmana vinent s'espera que s'aprovi per part del Govern de la Generalitat i a partir d'aleshores hi haurà un període de sis mesos per adaptar-lo i afegir-hi les consideracions dels alcaldes del territori que, de moment, no coneixen el pla.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades