Back to top

Teatre, dansa i memòria històrica als rentadors

El Casal de la dona ha acollit aquest dimarts l'obra "Els Rentadors", un espectacle multidisciplinari que mescla la dansa, la música i el teatre. Sota la direcció d'Irene Benavent, l'obra es basa en diferents experiències de les dones que treballaven als rentadors antigament. Un espectacle que vol ser representat a tots als rentadors del territori que avui dia segueixen en desús.
Teatre, dansa i memòria històrica als rentadors

Un espectacle molt especial que necessita ser interpretat en un escenari molt peculiar. L'obra "Els Rentadors" s'ha reestrenat aquest dimarts, després de 4 anys de la seva creació, per tornar a posar les emocions a flor de pell. La dansa, la música i el teatre s'uneixen per fer una recreació basada en les dones que antigament treballaven als rentadors públics dels pobles i ciutats, una activitat molt feixuga que obligava a aquestes dones compartir el seu dia a dia.

Ana Pérez, espectadora de l'obra comenta que "tot el que s'ha explicat aquí amb la dansa i amb les cançons és una lluita constant de la dona. La dona sempre està lluitant, i el que tenim ara i vosaltres veieu no és una cosa senzilla. Cada generació ha tingut el seu pas...".

Per altra banda, Maria Bravo comenta com s'ha emocionat veient l'obra dient que "m'ha semblat preciosa i necessària. És un homenatge a totes les dones. Ens han passat pel cap les nostres àvies, besàvies.... és molt necessari fer aquest record. He sortit emocionada, hi ha hagut moment de record molt emocionant, he plorat i tot. A més les intèrprets són meravelloses, ha estat molt bonic i l'espai també molt necessari".

La creació de l'obra ha comptat amb testimonis de primera mà i documentació per tal de fer un exercici de memòria històrica i donar-li un realisme fascinant a través de l'escenari, que pren molta importància en aquesta obra. En aquesta estrena s'ha escollit els rentadors del Casal de la Dona de Reus, un espai que actualment s'utilitza per actes culturals i socials, però que per primera vegada acull una obra de teatre.

Marta Bonet també ha volgut comentar l'obra explicant que "m'ha agradat molt el fet de com utilitzar aquest espai amb la interpretació. Barrejar la dansa, la música, la veu i la interpretació i casar-ho en aquest espai és realment molt poètic".

La companyia "Els Rentadors" porta el mateix nom que el seu espectacle i té com a objectiu portar aquesta obra a tots els rentadors del territori que encara existeixen per poder tornar a donar un ús a aquests espais.