Back to top

Tornen les queixes per les males olors dels purins al barri cambrilenc de Tarraco

JONATÁN SORIANO

Els abocaments constants a les finques ubicades al costat de la zona han tornat a portar episodis freqüents de contaminació odorífera un estiu més. Per això, l'Associació de veïns ha demanat a l'Ajuntament una solució definitiva per un problema que s'llarga des de fa vuit anys. Mentre tant, el consitori es remet a la legislació superior en la matèria. 

L'any 2008 van començar a aparèixer els primers problemes de contaminació odorífera a l'urbanització Tarraco, a la part oest de Cambrils. Les causes, suposadament, són els abocaments de purins que es realitzen durant l'estiu a les finques ubicades al davant de la zona residencial. Aleshores, l'Associació de veïns va iniciar un litigi que a l'actualitat encara resta irresolt. Aquest estiu el veïnat ha tornat a denunciar episodis freqüents de males olors que afecten tant als habitatges com els establiments hotelers i la resta de negocis que es troben a la zona. Sobretot expliquen que se senten exposats davant aquesta contaminació i les molèsties respiratòries que pot arribar a causar. 

"Aquesta situació genera un problema de manca de satisfacció entre els clients que nosaltres no podem resoldre, i es contraproduent econòmicament", assenyala el gerent de l'hotel Daurada Park, situat tot just davant dels terrenys. "És generen problemes estomacals, pulmonars i d'ansietat i sentim que estem arribant a límits inaudits. Hi haurà problemes seriosos", defensa el president de l'Associació de veïns de l'urbanització Tarraco, Luis Pastor. 

Els veïns, que s'han reunit amb tres governs municipals diferents per tractar el problema, asseguren que l'Ajuntament encara no ha actuat davant la seva situació. D'altra banda, l'equip de govern defensa que aquesta és una situació que es regeix per una normativa superior i que tot el que pot fer és donar avís a la patrulla verda, que ja ha actuat en dues ocasions aquest estiu a la zona indicada. Segons la normativa, es poden abocar purins a l'estiu en cultius d'oliveres, com és el cas, dos mesos abans de la llaurada, amb l'únic matís d'haver de llaurar en un màxim de 24 hores els terrenys que es troben a menys de 500 metres d'àrees residencials, com ocorre també a l'urbanització Tarraco. Ara bé, els veïns asseguren que el màxim de 24 hores no s'està complint i que les administracions no els han informat de quin tipus de cultiu s'hi conrea.