Back to top

Tot a punt per Tot Sants al Cementeri General

El Cementiri General de Reus inicia per Tots Sants la commemoració del seu 150è aniversari

El Cementiri General de Reus, impulsat durant la segona meitat del segle XIX per l’advocat i polític reusenc Josep Sardà i Cailà, compleix 150 anys d’història. Per aquest motiu, des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, la festivitat de Tots Sants serà el tret de sortida a tot un seguit d’activitats que, al llarg dels propers mesos, estan destinades  a commemorar aquesta fita històrica. La planificació d’actes es desenvoluparà fins el proper estiu i es planificarà segons l’evolució de la pandèmia. El principal objectiu és destacar el patrimoni històrico-artístic del recinte funerari i la seva vinculació directa al l’esdevenir de la ciutat.

En l’actual context sanitari, s’ha hagut d’adaptar la primera d’aquestes activitats, les Visites Nocturnes, a un format audiovisual. Una proposta ja consolidada i demandada per la ciutadania (aquesta és la dotzena edició). La companyia de teatre Gata Borda n’ha fet una adaptació televisiva tenint en compte el context històric que representa el fet d’aquests 150 anys d’història.

La producció s’emetrà per Canal Reus TV els dies 29 (21.30 h), 30 (22.30h), 31 d’octubre (14.30 h.) i l’1 de novembre (12.30 i 22.30). També estarà disponible al web de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp (www.sfreus.cat), al web Reus.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus.

Durant els propers mesos, s’estudia la posa en marxa d’un programa de visites diürnes. També una exposició dels 150 anys del Cementiri des d'una visió antropològica sobre els canvis socials respecte la mort. La cloenda de la celebració es faria amb un concert al mes de juliol de 2020.

Ofrena floral

L’ 1 de novembre, a les 11.00 h, tindrà lloc l’ofrena floral al Panteó de Fills Il·lustres del Cementiri de Reus. Enguany, i de manera excepcional per la pandèmia, únicament assistiran, l'alcalde, Carles Pellicer, les i els portaveus dels grups municipals i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores.

Dispositiu especial Tots Sants

D’altra banda, des de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, cal recordar que aquest any s’ha adaptat el dispositiu especial de Tots Sants a la situació de pandèmia. Entre d’altres mesures, l’empresa municipal ha habilitat nous espais d’aparcament per evitar les aglomeracions, realitzarà un control de l’aforament de l’interior del cementiri per garantir les distàncies de seguretat i ha senyalitzat rutes i recorreguts obligatoris que s’hauran de respectar per evitar la concentració de gent en punts concrets.

Des de l’Ajuntament es fa una crida perquè la ciutadania realitzi les visites de manera esgraonada, en els dies previs a la jornada de Tots Sants, per no sobrepassar l’aforament permès i evitar així situacions de risc. També es demana que les visiten es facin el més curtes possible. Tanmateix es recorda l’ús obligat de mascaretes, la higiene de mans (s’hi habilitaran dispensadors de gel) i que cal respectar la distància interpersonal.

Nous aparcaments

S’han habilitat dos nous aparcaments: a la zona del polígon Granja Vila, a la carretera de Montblanc i davant de l’entrada nord del cementiri; a més de l’aparcament a l’entrada principal del Cementiri General de Reus i l’aparcament al costat de l’Institut Pi del Burgar. Per tenir controlat l’aforament a l’interior, no es podrà accedir ni aparcar amb vehicle dins del recinte del cementiri. Les persones amb mobilitat reduïda tindran reservada una part important dels aparcaments de davant del cementiri i la totalitat de les places de l’entrada nord.

Es recomana a la població en general la utilització de manera preferent de les noves zones d’aparcament al polígon Granja Vila.

També s’ha habilitat un servei d’autobús específic que connectarà el centre de la ciutat i els aparcaments de la zona Granja Vila i Pi del Burgar amb el cementiri. Per a més informació es pot consultar el web www.reustransport.cat.

Paraules clau:

Notícies relacionades