Back to top

Treballadors de la brossa de Reus: "No aguantarem més de dos mesos així"

Creuen que FCC continua amb el procés judicial contra l'adjudicació a Valoriza - Romero Polo perquè el plec de condicions no compleix amb els mínims necessaris per mantenir unes "condicions òptimes"

Fomento de Construcciones y Contratas, empresa que ha explotat el servei a la ciutat durant més de 50 anys, ha tornat a portar als jutjats l'adjudicació a Valoriza-Romero Polo. Ara, ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la sentència del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic que, precisament, donava la raó al consistori reusenc en l'adjudicació del servei a Valoriza. En aquest contenciós, FCC demana mesures cautelars, el que podria aturar, de nou, el canvi d'empresa concessionària.

Els treballadors de la brossa de Reus creuen que FCC continua amb el procés judicial perquè el plec de condicions no compleix amb els mínims necessaris per mantenir unes "condicions òptimes" durant els 10 anys que dura la concessió. És el que explica un dels seus portaveus, Angel Martín de Sande, secretari general de Sanejament Urbà d'UGT a Tarragona. A més, asseguren que un nou ajornament del canvi d'empresa concessionària els portarà a una situació límit, pitjor que l'actual. Expliquen que el parc de vehicles per a la neteja viària i la recollida de la brossa compta, ara mateix, amb una vuitantena de camions i altres tipus de vehicles dels quals només poden fer servir una trentena. La resta, afirmen, no compleixen les condicions tècniques mínimes per poder circular. "Estan obsolets", expliquen.

Camió explosió brossa
Un dels camions en desús del parc de vehicles del servei de la brossa. 

Una manca de maquinària que, a hores d'ara, ja no permet cobrir la neteja de tota la ciutat, segons apunta el representant sindical. "Només demanem que els treballadors puguin sortir amb unes mínimes condicions al carrer per poder fer la seva feina", apunta de Sande. De fet, apunten a una data límit per a la situació actual: "No crec que la plantilla aguanti més de dos mesos si no canvien les coses".

També reclamen una millora en les instal·lacions que fan servir els treballadors, tant a les oficines com a la zona de vestuaris. "Els vestuaris, cauen. I necessitem més espai", assegura el secretari general de Sanejament Urbà d'UGT a Tarragona. De fet, amb relació a aquestes reclamacions, recorden que el plec de condicions ofert per l'Ajuntament tampoc preveu partides destinades a la millora de la zona de vestuaris.

Primers contactes positius amb Valoriza

El comitè d'empresa ja ha mantingut les primeres trobades amb la nova adjudicatària, Valoriza, amb qui l'Ajuntament de Reus ja va oficialitzar el nou contracte de la brossa fa menys de quinze dies. "Les sensacions són bones, ens han assegurat que mantindran a tots els treballadors i que llogaran vehicles si els nous tarden a arribar", explica de Sande. També afirma que Valoriza els ha garantit que, encara que el plec de condicions no ho contempli, duran a terme millores a les instal·lacions. La normativa estableix que les dues empreses, FCC com a sortint i Valoriza com a nova adjudicatària, tenen un període de cinc mesos per fer efectiu el canvi en el servei.

Paraules clau:

Notícies relacionades