Back to top

Trencant el silenci per desenterrar la memòria de la guerra

Els Jardins de la Casa Rull es van omplir a vessar en l'acte de presentació de les jornades de memòria històrica Reus 1937 que organitza l'associació Mandril•lia. Ponents i públic va voler posar de relleu com és d'important parlar d'uns fets que van succeir fa 80 anys però que durant molt de temps han estat silenciats. Per què no se n'ha parlat? Què ha fet l'administració per reparar les ferides? Quina és la importància del Banc d'ADN? Són algunes de les preguntes que es van resoldre ahir.
jardins casa rull - reus 1937

Aquest és l'aspecte que presentava ahir al vespre els Jardins de la Casa Rull, no hi cabia ningú més. El sentiment era unànime: després de 80 anys de la guerra civil espanyola i de llargs silencis, és l'hora de recordar i denunciar uns fets que van marcar a foc a tot un país.

"Sobta com és possible que havent-hi bombardejos, morts i desapareguts no haguem parlat de la guerra durant tots aquests anys" declarava el periodista de Falset, Toni Orensanz, mentre assegurava que "el que va aconseguir el franquisme és que hi haguessin morts de primera, els seus, i d'altres d'invisibles dels que ni tan sols les seves famílies s'atrevien a parlar".

'Desenterrant la memòria' és el títol de la conferència en els que l'expresident del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, el periodista Toni Orensanz i un dels principals impulsors del Banc d'ADN, Roger Heredia, van reflexionar sobre les dificultats que hi ha hagut al país per assumir uns fets tan tràgics.

"Avui volem constatar que la transició no va fer res i que fins que els diversos governs de la Generalitat de Catalunya no han tingut la voluntat clara de resoldre aquesta qüestió no s'ha pogut avançar", apuntava Ernest Benach. L'expresident del Parlament diu que "no s'ha de parlar de venjança però hem de saber on som, perquè hem arribat aquí i qui són els culpables".

Un dels missatges que van voler enviar ponents és que encara estem a temps de reparar el passat, per exemple col•laborant amb el Banc d'ADN. En aquest sentit, un dels seus impulsors, Roger Heredia, remarcava la importància de poder comparar ADNS: "sinó recollim aquests testimonis genètics dels familiars que encara són vius, quan en un futur s'obrin les fosses no podrem comparar les restes amb res".

Els actes de Reus 1937 continuaran avui mateix amb les exposicions sobre l'impacte dels bombardejos o els 'Cartells de propaganda de guerra i rereguarda' i les visites al refugi de la patacada.