Back to top

'El Umbral' dóna veu als sensesostre

Reus va acollir ahir la presentació del documental 'El Umbral', un treball produït per la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV amb l'objectiu de visibilitzar la realitat de les persones sense llar. A Reus hi ha 16 persones que viuen al carrer i 53 més en situació de llar insegura.
'El Umbral'

"Es perd una mica de por però sempre en queda... han volgut abusar de mi, m'han agredit, robat... estàs dormint al carrer i et roben fins i tot la manta amb què t'estàs tapant i la roba. Quan dorms al carrer és perquè no tens res, només una mica de roba, la documentació bàsica i la manta. És molt trist que et facin això...".

Aquestes són les paraules d'un dels 14 testimonis que han explicat la seva experiència al documental 'El Umbral' que ahir es va presentar al Centre d'Art Cal Massó. El documental fotografia la realitat de les persones sense llar a partir d'un informe fet l'any 2016 per la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV per a Comissió Europea.

El treball analitzava les causes del sensellarisme i les polítiques que fan alguns països en matèria de prevenció, tractament i reducció d'aquest fenomen. "Hi ha mètodes preventius que han funcionat en altres països com els subsidis per la prevenció de la pèrdua d'habitatge tant de lloguer com de compra, o polítiques orientades a la diversificació de les tinences, és a dir, que les persones no es vegin empeses a comprar un habitatge sense tenir els diners suficients", explica el director de la Càtedra, Sergio Nasarre.

'El Umbral' pretén que la societat canvií la seva concepció de les persones sense llar i explicar que hi ha moltes situacions quotidianes que poden portar aquest camí. El director de producció del documental, Isidre Monreal, confessa que els va cridar molt l'atenció que "el 21, 5%" dels sensellar hi han arribat per una ruptura sentimental, això vol dir que deixar d'estimar o que et deixin d'estimar et pot deixar literalment al carrer". "Hi ha un 45% que es troben en aquesta situació perquè han perdut la feina", afegeix.

La Càtedra d'Habitatge de la URV va rebre el reconeixement de la UNESCO fa un any, convertint-se en la primera Càtedra UNESCO d'aquesta temàtica. La regidoria de Benestar de l'Ajuntament de Reus forma part del projecte aportant diners cada any. Enguany han invertit els 3.000 euros en el documental.

'El Umbral' encara no té data d'estrena, la intenció dels seus responsables és moure'l primer per festivals.

 

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades