Back to top

Una reusenca crea un programa per combatre l'Alzheimer

Es diu Marina Plana i és una de les 53 persones seleccionades per participar al programa Explorer amb què podrà viatjar a Sillicon Valley el proper novembre. La reusenca ha creat un software per dispositius tablet per a persones amb Alzheimer i demència senil.
Una reusenca crea un programa per combatre els símptomes de l'Alzheimer

Té 21 anys i és una de les seleccionades per viatjar la propera tardor a Sillicon Valley per desenvolupar el seu projecte, Remind: un software per a dispositius tablet destinat a combatre els símptomes de persones amb Alzheimer i demència senil. La Marina Plana és una de les participants del programa Explora del Banc de Santander, destinat a joves emprenedors d'entre 18 a 28 anys. Però la idea de la Marina va més enllà d'un simple projecte.

La creadora de Remind, Marina Plana ha confessat que "la idea va sorgir quan jo tenia 10 anys i a la meva àvia li van detectar demència senil. Jo em sentia impotent perquè veia que no podia ajudar-la de cap manera. Recordo que era molt petita però ja sentia que les coses no podien seguir així i que alguna cosa havia de canviar. La idea la tenia sempre al cap fins que em van presentar el programa Explorer i vaig pensar: és ara l'hora de llançar alguna cosa que pugui ajudar aquestes persones".

El programa de la universitària està pensat per treballar en tres àmbits: el corporal, el cognitiu i l'alimentari. A part de seguir un programa d'exercicis físics i una dieta saludable, cada dia de la setmana, l'usuari ha de fer un exercici de càlcul, memòria, precisió, reconeixement visual i reconeixement auditiu. El divendres el pacient fa un examen avaluatiu amb què s'obté un percentatge, de manera que es pot mesurar el seu estat mes a mes i setmana a setmana.

Fins al moment, el seu programa ha sigut testat en dos usuaris, el Pedro i la Carmen, els quals mostraven símptomes d'aquesta malaltia. La noia ha explicat que "el Pedro va fer una prova l'1 de maig i una l'1 de juny i durant aquell mes va fer vida normal. En canvi, la Carmen durant tot el mes va estar fent els exercicis de Remind. A final de mes vam veure que la Carmen havia obtingut un resultat molt més bo que el Pedro".

La iniciativa està encara en el procés de desenvolupament però la Marina ha començat una campanya de Crowfunding per finançar Remind i ajudar a les persones que pateixen aquesta dolència.