Back to top

Única representació de "Les Carabasses de Mont-roig", de Serafi Pitarra

El Centre d'Estudis Mont-rogencs ha organitzat una lectura teatralitzada de "Les Carabasses de Mont-roig". Els encarregats d'aquesta escenificació han estat el grup de Teatre Els Xuts. Amb la recent edició del llibre i aquesta representació és posa el punt i final a la commemoració de la dècada de l'entitat.
Única representació de "Les Carabasses de Mont-roig", de Serafi Pitarra

El grup de teatre Els Xuts de Mont-roig del Camp ha escenificat una de les obres Frederic Soler, polifacètic dramaturg i poeta noucentista, més conegut amb com a de Serafi Pitarra. L'obra escrita al 1865 és una comèdia que narra la vida del mon rural català i que fa una critica a la injustícia social de l'època.

"Del centenar d'obres seves només dues estan dedicades al món rural i, d'aquestes una fa referència al municipi i d'aquí la seva imporatancia", ha explicat Joaquima Nolla. L'escriptora ha afegit que l'obra fa una critica als estaments socials, ja que la protagonista sense èxit intentar trencar i escalar socialment.

De fet, l'edició llibre arriba amb dos anys de retràs. "Les entitats petites com nosaltres no tenim mai diners, la publicació no l'hem pogut fer fins ara", ha asseverat la presidenta del Centre d'Estudis Mont-rogencs. Així, en el seu dotzè any de vida es conclou la celebració dels 10 anys de l'entitat.

L'autor de les Carabasses de Mont-roig és un dels precursors de la normalització lingüística per utilitzar el català en les seves obres. Això sí, el català que es parlava al carrer ple d'ingerències i traduccions literals del castellà.