Back to top

Unió de Pagesos fa una crida a la unitat per salvar el sector de l'avellana

Unió de Pagesos diu prou. El sindicat es mostra molt preocupat pel moment tan crític que està vivint el sector de l'avellana. Per aquest motiu, i després de reunir-se amb la consellera d'Agricultura Teresa Jordà, el sindicat ha convocat una assemblea entre els productors per informar de les mesures de xoc sobre les quals ja s'està començant a treballar.
Unió de Pagesos fa una crida a la unitat per salvar el sector de l'avellana

Després que aquest dilluns, Unió de Pagesos demanés a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que defensés davant del Ministeri l'articulació d'una ajuda d'Estat urgent per a la crisi que pateix el sector de l'avellana, el sindicat va convocar ahir una assemblea per tal de tractar la situació entre els productors. Una reunió on es va informar de les mesures de xoc que des d'Unió de Pagesos ja s'estan començant a desenvolupar per tal de salvar el sector.

Entre aquestes, el sindicat demana una revisió de les obligacions derivades de les incorporacions de joves agricultors, tenint en compte les adversitats climàtiques en el conreu de l'avellaner, i l'accés a crèdits de l'Institut Català de Finances en cas que s'enfrontin a dificultats financeres, l'adequació dels mòduls de l'IRPF per al 2018 i defensar davant el Ministeri de Treball l'ajornament extraordinari de les quotes de la Seguretat Social per als agricultors professionals amb superfície d'avellaner per adversitat climàtica, segons ha informat Unió de Pagesos.

Cal recordar que enguany el sector de l'avellana podria patir una davallada de fins al 60% respecte d'una collita normal, el que significa unes pèrdues de més de 10 milions d'euros. Unes xifres que els productors ja fa mesos que pateixen i molts ja s'han vist obligats a treballar en altres feines per poder arribar a final de mes.

"Hi haurà gent, famílies que vivien de la terra, que enguany faran només els diners per pagar la Seguretat Social i el consum elèctric que han hagut de gastar per poder regar els arbres aquest estiu tan calorós que hem tingut. I ja no els hi quedaran més diners, ni per viure, ni per pagar abono, ni per pagar insecticides, ni per si tenen una avaria al tractor, una avaria a casa o et surt un imprevist. No n'hi haurà ni per menjar", critica Rafel Español, responsable nacional de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos.

I és que les xifres parlen soles. De les 33.000 hectàrees que tenia el Camp de Tarragona l'any 1990, ara només en queden 10.000. Una davallada que fa trontollar la continuïtat del sector al territori. Motiu pel qual des del sindicat fan una crida a la unitat de tots els productors i institucions, per tal de tirar endavant i aconseguir estabilitzar, entre tots, el futur de l'avellana.