Back to top

Unió pagesos reclama l'autorització per circular

MAR ROVIRA

Fa més d'un mes els pagesos es mobilitzaven per reclamar l'autorització per poder circular per les autovies amb maquinaria agrària o bé l'habilitació de vials. Una reclamació que està damunt de la taula de les administracions competents però que ara per ara no s'ha resolt. Pels pagesos aquestes traves encara dificulten més la seva feina.

El cas del Jordi Virgili és un exemple dels problemes que molts pagesos tenen per circular. Aquest pagès guarda la maquinaria agrícola a l'entrada de Tarragona per la Nacional 240, però conrea cereals en diferents punts de la demarcació, per la qual cosa ha d'utilitzar diverses rutes per accedir-hi. La manca de carrils laterals per entrar a les finques o bé carreteres alternatives a les vies ràpides com la T-11 i l'A-27 ha suposat que en alguns trajectes hagi de fer més quilometres.

Així, Virgili ha assegurat que trajectes que "abans feia deu minuts ara s'allarguen fins a prop d'una hora", i ho exemplifica explicant que per arribar a la cooperativa on porta la collita "he de creuar per mig de Reus, tombar per Constantí, perquè no puc anar directe de Tarragona a Reus per la T-11". 

L'autorització permanent de circulació dels tractors és una llarga revindicació d'Unió de pagesos. Malgrat que han  mantingut reunions amb responsables de la subdelegació del govern espanyol, de moment, no han aconseguit el permís per circular per les autovies tal com haurien volgut per aquesta campanya.

El responsable d'organització d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, ha afirmat que continua "la menystinença a l'activitat agrària per part de les administracions", ja que la manca de solucions fa que "el pagès hagi de dedicar més temps a la carretera que no pas a treballar i, això, té una pèrdua econòmica". Vicente ha afegit que "no per això la pagesia deixarà d'existir però, si que se li complica encara més la seva feina".

Per la seva part, fonts de l'administració espanyola han assenyalat que estan estudiant aquesta petició del col•lectiu d'agricultors, però per ara no hi ha data per resoldre-ho.