Back to top

Veïns de Vilanova d'Escornalbou protesten per les granges porcines

Alguns veïns de la urbanització de l'Escola de Vilanova d'Escornalbou es queixen de les fortes olors que pateixen a causa de les granges que hi ha a la zona. Segons els veïns, l'Ajuntament del municipi no ha fet una bona planificació urbana d'aquesta part del municipi i ha ocasionat aquesta problemàtica veïnal.
Els veïns de la urbanització de l'Escola demanen que es retirin les granges

Ja fa prop de 16 anys que els veïns d'aquesta zona Vilanova d'Escornalbou es queixen de les olors i els sorolls que generen les dues granges porcines que hi ha a la urbanització. Segons els veïns, aquestes instal·lacions no compleixen amb la normativa, donat que la legislació marca una distància de 1.000 metres entre aquest tipus d'infraestructures i zones urbanitzades.

Carles Prats és un veí afectat i explica que "el 2014 l'Ajuntament va signar un acord per mantenir l'activitat de les granges fins a l'any 2026".

Segons els veïns de la urbanització de l'escola, les fortes olors, els sorolls dels animals i el fum de les calderes de biomassa que utilitzen les granges fan que la situació sigui insostenible. El veïnat constat que a la zona hi ha parcs, una escola, un centre mèdic i un obrador de productes carnis, i no entenen com tot plegat pot conviure tan a prop.

Prats ha afegit que "El que estem demanant és que l'acceleri aquesta sortida. Creiem que ja és l'hora que a aquestes activitats marxin. Nosaltres no som contraris a les activitats d'aquestes dues granges perquè no els fem responsables. Aquí l'únic responsable d'aquesta problemàtica és l'Ajuntament que no ha planificat correctament la urbanització del poble".

Per la seva banda, l'Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou ha manifestat a Canal Reus que les granges estan emparades legalment donat que compleixen amb la normativa vigent. Des del consistori han assegurat que han realitzat proves de soroll i anàlisis ambientals i que en cap cas sobrepassen els límits establerts. Pel que fa a la distància entre granges i habitatges, segons Sergi Ciurana, alcalde del municipi, la llei sí que estableix els 1.000 metres de separació però marca que només és aplicable per a les granges de nova construcció i no per a les que ja estan instal·lades. Per últim Ciurana també ha explicat que l'acord signat amb els grangers per finalitzar l'activitat l'any 2026, és un pacte voluntari donat que actualment no es pot aplicar cap legislació per fer-los marxar de la seva ubicació.

Notícies relacionades