Back to top

Vint anys de catifes per Corpus a Reus

Serradures, sorres o pètals de flors són alguns dels materials que s'han utilitzat per confeccionar les catifes de corpus, una tradició que a Reus es va recuperar ara fa vint anys. La festivitat de corpus ha finalitzat aquest diumenge al vespre amb la professó, que ha anat trepitjant les catifes, i la ballada final dels elements festius.
processó

Amb el ball solemne curt de l'àliga s'ha donat el tret de sortida a la professó de Corpus. Els nanos, la mulassa, els gegants i l'àliga han encapçalat la professó, que s'ha completat amb un llarg seguici religiós entre els quals el Santíssim sota tàlem, els vicaris, rectors de les parròquies i el prior, els infants que enguany han fet la primera comunió, i els fidels. Al llarg del recorregut han trepitjat diverses catifes amb flors que diferents congregacions han elaborat durant el matí. És una tradició que a Reus es va recuperar ara fa vint anys. "Va ser una iniciativa de l'alcalde Josep Abelló, l'any 1997. El primer any vam fer dues catifes, l'Agrupació i la Congregació de Sant Isidre i Santa Llúcia, ara se'n fan set", explica Jordi Borràs, membre de la Congregació Mariana de Reus.

Mantenint com a eix central les temàtiques religioses i motius florals i decoratius, algunes congregacions aprofiten per transmetre algun missatge o rememorar algun fet històric. Des del Centre Catòlic diuen que "la nostra catifa està presidida per la creu de Lampedusa, per reivindicar l'obertura de fronteres davant els refugiats". D'altra banda, la catifa de la Congregació Mariana conté un "homenatge a l'equip del Reus Deportiu d'hoquei que va aconseguir ara fa 50 anys la primera Copa d'Europa, l'equip de les sis copes".

Són veritables obres d'art que requereixen hores de treball i que els preparatius comencen un o dos mesos abans. Primer, per definir el disseny de la catifa, i després per tenir a punt els materials.

Són conscients que és una obra efímera i que el treball es destruirà al cap d'unes hores, però creuen que l'esforç val la pena perquè contribueix a fer del Corpus de Reus una festivitat més lluïda. 

Notícies relacionades