Viure durant la postguerra: l'alimentació i la picaresca

"El farcell de la postguerra" fa un repàs, a través de documents originals, objectes i articles de l'època, al funcionament de les cartilles de racionament, al mercat negre i l'estraperlo, a l'Auxili Social i el nou paper de la dona, o a les receptes de subsistència. I recull curiositats com l'existència d'una llei que obligava els locals de restauració a aplicar per decret "el dia sense postres", en què cada dilluns estava prohibit servir cap tipus de postres. O bé el "plat únic", on el dia 15 de cada mes només podien servir un plat als comensals. Aquest fet va ser l'origen dels actuals plats combinats, tal i com explica el comissari de l'exposició, Sergi Freixes: "els restauradors, per no perdre clientela per culpa d'això, van intentar fer, en un sol plat, ficar tot tipus d'ingredients dins: verdura, peix, carn... tot en un mateix plat. Clar, tot això, el que estaven realment dissenyant, era un plat combinat".
La mostra conté una peça inèdita: aquest davantal d'una cambrilenca, la Pepeta. Un dels seus familiars, el Pere Martí, explica que "és un davantal que vam guardar d'una tia nostra, meva concretament, que es referia en això de l'Auxili Social, que ella es veu que hi va participar. El vam guardar i ara, amb l'exposició, doncs l'han arreglat i fa molt de goig i emoció de poder-lo contemplar aquí mateix".
La visita guiada, que s'emmarca en les Jornades de la Galera i el Campus Extens de la URV, ha finalitzat amb un vermut que recupera els aliments bàsics de la postguerra, com les arengades, les garrofes i els moniatos.