Back to top

Volen que Felip VI sigui declarada persona non grata a Reus

El Consell per la República de Reus ha fet arribar la petició als grups municipals de l'ajuntament de Reus

El "Consell per la República" ha impulsat un manifest mitjançant els seus Consells Locals on fa una crida als ajuntaments per tal que impulsin la declaració  de persona "non grata" del rei Felip VI de Borbó. Entre altres motius consideren que la monarquia és una institució "corrupta" i "hereva del franquisme"

El Consell per la República de Reus ha fet arribar el manifest i la petició de declaració als grups municipals de l'ajuntament de Reus, per tal que aquesta declaració s'aprovi a la capital del baix camp 

COMUNICAT DEL CONSELL PER LA REPÚBLICA DE REUS

El Consell Local per la República de REUS: Volem declarar que no hi ha marge pel silenci  de les institucions davant la situació actual de repressió i l’erosió de les llibertats i els drets  civils i polítics. I per això proposem: 

La declaració de persona non grata a Felip VI de Borbó 

La institució que actualment dona forma a l'estat espanyol és, en essència, una institució  antidemocràtica basada en drets hereditaris de sang i privilegis d'arrel aristocràtica.  

Si aprofundim en el cas espanyol, ens trobem amb una monarquia que, a més de legitimar-se en drets propis de l'Edat Mitjana, és també directament hereva del règim  franquista; el mateix dictador, poc abans de la seva mort, elegia a dit el seu successor, el  rei Joan Carles I de Borbó.  

La relació de la dinastia borbònica amb els Països Catalans ha estat una relació marcada  per la cultura política de la imposició: des de Felip V, primer Borbó cap de l'estat  espanyol que va sotmetre els catalans i les catalanes a cop d'autoritarisme polític i  
militar –com així demostra el Decret de Nova Planta, que abolia les institucions  catalanes; el setge de Barcelona o la crema de Xàtiva– fins el darrer i actual cap d'estat,  Felip VI, símbol de la unitat d'Espanya, i que tres segles després del final de la Guerra de  Successió continua negant el dret d'autodeterminació de la nació catalana.

En l'actual procés de ruptura democràtica engegat pel poble català envers l'estat espanyol, pensem que és convenient assenyalar i denunciar quin ha estat el paper de la  dinastia borbònica i la corona espanyola al llarg de la història, el que representa i el que  simbolitza. Des del sotmetiment dels Països Catalans per dret de conquesta, a l'actual  model d'estat espanyol, arcaic i antidemocràtic. 

  • Perquè la institució monàrquica és anacrònica i no representa a la majoria de catalans i catalanes.  
  • Perquè l'actual rei ho és per herència del règim feixista encapçalat pel dictador  Francisco Franco.  
  • Perquè la monarquia espanyola i, en concret, la dinastia borbònica, té una llarga  història d'exercici de l’autoritarisme polític i militar contra els Països Catalans i que  continua fins la actualitat. 
  • Perquè els catalans i les catalanes tenim la ferma voluntat de construir una República independent de la monarquia espanyola i amb plena sobirania.  
  • Perquè l'estat espanyol és, encara a dia d'avui, una presó per la resta de pobles de la  Península Ibèrica sotmesos a la corona.  
  • Perquè la monarquia espanyola és corrupta i manté vincles amb règims autoritaris  que són contraris als valors republicans. 
  • Perquè el rei d’Espanya, Felip VI, el dia 3 d’Octubre de 2017 va abandonar la figura  d’àrbitre que li confereix la constitució espanyola i va decidir prendre part en el  conflicte, justificant i avalant la repressió espanyola en forma de càrregues policials  que l’ Estat espanyol va desplegar a partir del primer d’Octubre. 

Per tots aquests motius, des del Consell Local per la República de Reus volem fer palesa a través d’aquesta iniciativa la intenció d’instar a l’Ajuntament de Reus: 

Primer.  

Que es DECLARI el cap de l'estat espanyol, Felip VI de Borbó, persona non grata del  municipi de REUS. 

Segon.

Que es DECLARI REUS municipi antimonàrquic i, en conseqüència, ciutat  
plenament democràtica i republicana. 

Paraules clau:

Notícies relacionades