Back to top

El vot de l'alcalde permet tirar endavant dos càrrecs municipals

El plenari d'aquest dilluns ha estat força tranquil, fins que s'ha abordat la qüestió de la llengua a l'escola catalana. De fet, l'alcalde ha reconegut que la sessió ha estat marcada, en molts aspectes, per l'oposició clara de PP i C's.
El vot de qualitat de l'alcalde, Carles Pellicer, ha permès designar la  direcció de l'Institut Municipal Reus Cultura i la gerència d'Organització i Serveis Interns.

En dues ocasions, el vot de qualitat de l'alcalde ha servit per nomenar dos nous càrrecs municipals. L'empat s'ha donat entre l'equip de govern i els vots negatius de Ciutadans, Partit Popular i cinc de la CUP. A més, els socialistes s'han abstingut en tots dos casos. D'una banda, s'ha permès donar llum verda al nomenament del nou gerent d'Organització i Serveis Interns, Xavier Santcliment. En aquest cas, la polèmica s'ha servit en safata de plata, quan bona part de l'oposició ha posat en dubte que fos necessari un càrrec que 'podria arribar a cobrar més de 90.000 euros a l'any'. També s'ha designat Pilar Puig com a directora de l'Institut Municipal Reus Cultura, un ens que es va forjar fa menys d'un any, amb la unió de l'antic IMAC i Museus de Reus. La regidora de del PP, Dolors Compte, ha justificat la seva negativa perquè 'hem perdut la confiança en l'equip de govern'. En la mateixa línia s'ha defensat el partit de Ciutadans, mentre que el PSC i la CUP han criticat que el currículum de la persona escollida, mitjançant concurs públic, té poca vinculació amb el món cultural i el territori.

La llengua a l'escola encén el ple

Encara que el ple s'ha desenvolupat de forma tranquil·la des del seu inici, els ànims s'han escalfat quan s'ha posat sobre la taula qüestions com el suport a la República Catalana o quan certs partits de l'oposició han criticat l'ús de la llengua a les escoles. El principal enfrontament, com en altres ocasions, l'han protagonitzat el grup de Ciutadans i la CUP. La regidora de la formació taronja, Josefa Labrador, ha eximit que 'l'adoctrinament a les escoles catalanes pot ser molt subtil', a la vegada que assegurava que es perpetua 'l'odi a Espanya'. La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha manifestat que 'volem mostrar el suport al model de l'escola catalana fent especial esment a la cohesió social i la integració de tot l'alumnat, on la llengua catalana és un suport bàsic a la cohesió social'.

Endavant inversions de 2,7 milions d'euros

La sessió plenària d'aquest dilluns també ha ratificat l'acord entre el grup municipal dels socialistes i l'equip de govern per destinar el romanent de tresoreria del 2016, valorat en prop de 2,7 milions d'euros, en diverses inversions a la ciutat. Així, es desencallaran projectes com la remodelació del passeig de la Boca de la Mina, l'ampliació del Centre de Lectura o la posada en marxa dels pressupostos participatius.

Millora de tres carrers amb llambordes

Tot i l'oposició de PP i C's, l'Ajuntament ha aprovat un paquet de millores de tres carrer paral·lels al carrer Ample, que encara presenten llambordes. Aquests són els carrers Victòria, Verge Maria i Joan Martell. Aquesta actuació comportarà el pagament de contribucions especials per part dels seus veïns. El regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, ha explicat que 'les obres serviran per actualitzar i harmonitzar l'aspecte amb la resta de vies properes'. Els residents hauran de pagar el 35% del cost d'unes obres valorades en prop de 270.000 euros. En aquest sentit, la crítica de Ciutadans ha defensat que aquestes despeses les hauria d'assumir el consistori i, en cas negatiu, només s'hauria d'aplicar un 10%, com estipula la llei. En resposta, el batlle Carles Pellicer ha justificat que aquest percentatge manté el criteri utilitzat en anteriors millores de la zona.

També s'ha aprovat la previsió de sòl industrial de gairebé 50.000 metres quadrats, en una parcel·la pròxima al cementiri. Així mateix, ha prosperat per unanimitat, una moció de Ciutadans que demanava incrementar la seguretat viària a la urbanització Pàmies.

Paraules clau: