Back to top

Entre xipar, umami i pactòmetre. Els neologismes del 2019

L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2019, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües
exoplaneta

S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

En el cas del català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la sisena edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot estelada; el del 2015 va ser dron; el del 2016, vegà -ana; el del 2017, cassolada, i el del 2018, sororitat. Per tal de votar, només s'ha d'emplenar el formulari que s'ha creat per a l'ocasió.

Vota el neologisme del 2019 aquí

Les entitats organitzadores han triat els deu neologismes següents per a la votació, que s’obrirà el dia 3 de desembre i es tancarà el dia 15 del mateix mes. El dia 16 de desembre es donarà a conèixer el neologisme del 2019.

Neologismes 2019

Animalista

Individu adherit al moviment pels drets dels animals.

Emergència climàtica

Mesura per exercir pressió a les autoritats polítiques i que es mobilitzin per combatre el canvi climàtic.

canvi climatic

Exoplaneta

Planeta que orbita una estrella diferent al Sol, i per tant no pertany al Sistema Solar.

Bicitaxi

Vehicle lleuger de transport de passatgers de tres o quatre rodes, amb una o dues rodes maniobrables davant i una o dues rodes motrius darrere accionades per un sistema de pedals, sovint amb l'ajuda d'un motor elèctric auxiliar, que té un seient per al conductor i dos o tres per als passatgers.

Residu zero

Estratègia que es basa en la prevenció, reducció de generació de residus, la reutilització i la recollida selectiva, posant especial atenció a la matèria orgànica.

residu zero

Trap

Subgènere musical del hip-hop, originat als anys del canvi de segle XX al sud dels Estats Units que ha anat guanyant molta atenció de DJs i persones.

Umami

Paraula japonesa que significa "saborós" i es descriu sovint com un gust de brou o de carn.

Vermuteria

Establiment especialitzat en aperitius i el vermut.

vermuteria

Xipar

posar un 'xip' a un animal per fer-ne un seguiment sanitari.

Pactòmetre

Aplicació interactiva que ofereixen els mitjans de comunicació després d'unes eleccions i que serveix per calcular quina combinació de partits pot configurar una majoria parlamentària suficient.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades