Back to top

Comerços històrics

Coneixem la història dels establiments més emblemàtics del Camp de Tarragona per tal de potenciar el comerç de proximitat

Tomàs Barberà - Reus

El Tomàs Barberà és un establiment emblemàtic situat al cor de la ciutat de Reus. Aquest any, celebra el seu centenari després d'haver passat per quatre generacions familiars diferents.


Forn Amorós - Pradell de la Teixeta

El Forn Amorós és un petit establiment situat a Pradell de la Teixeta, al Priorat, amb un segle d'història. Actualment és regentat per Joan Carles Amorós, tercera generació familiar de forners, amb una quarta preparant el relleu. 


Cistelleria Roca - Valls

Situat al bell mig de Valls hi trobem la Cistelleria Roca, una botiga fundada l'any 1935. Actualment el negoci és regentat per la segona i tercera generació de la família Roca que ha conservat l'essència de l'espart amb la modernitat del moment.


Ganiveteria Pérez - Reus

Abans de la Guerra Civil ja era una ganiveteria i un taller d'esmolar regentat per la família Sans. L'establiment es va tarspassar el 1985 però segueix dedicant-se als ganivets


Fonda el Recó - Cornudella del Montsant

Situada al bell mig de Cornudella de Montsant hi trobem la Fonda El Recó. Una pedra en l'arc de l'entrada així com també els picaportes de la gran portalada ens indiquen l'any en que es va fundar, el 1794.


Pastisseria Caelles - Reus

La Pastisseria Caelles es va fundar l'any 1957 a Reus de la mà de la Neus i la seva parella, que van viatjar a París i van quedar enamorats de les pastisseries franceses, on el client podia veure part de l'obrador. Així que aquesta parella va agafar la idea i va obrir un establiment a la capital del Baix Camp.


Cal Biel - L'Espluga de Francolí

Al bell mig de l'Espluga de Francolí hi trobem Cal Biel, un taller de forja que a l'entrar és com si haguessis fet un salt enrere en el temps. La tercera i quarta generació de la família Martí està al capdavant d'un dels pocs tallers a Catalunya dedicats a la forja artística.


Cistelleria Carbonell - Reus

Situada al carrer Jesús de Reus hi trobem la Cistelleria Carbonell, un negoci que es va fundar l'any 1939 com a taller de fibres vegetals. En Tomàs Carbonell, ara ja jubilat, ens explica com els seus pares van aixecar la cistelleria, on antigament hi havia un taller on treballaven diversos artesans fent cistells i cabassos per a la pagesia de Reus i els voltants.


Ca La Cova - Vimbodí

Situat al carrer Major de Vimbodí hi trobem la xarcuteria Ca la Cova, un negoci que va néixer el 1937 de la mà de l'Anselmo i la Ramona que eren ramaders i van decidir obrir una botiga. Avui dia, al capdavant de Ca la Cova hi ha la Natàlia, la tercera generació familiar.


Bodega La Parra - Reus

La bodega La Parra va aixecar la persiana l'any 1955 dedicada a l'alimentació i la venda de vins a granel. El negoci va ser traspassat ara fa uns anys, però el nou propietari ha mantingut la seva història ben viva. Actualment la bodega s'ha convertit en bona part en vinateria, però la venda a granel segueix sent un dels punts forts de l'establiment.


Palmes Viaplana - La Vilella Baixa

A La Vilella Baixa, als peus de Montsant i la Figuera, envoltats de tranquil·litat, hi trobem dos dels pocs mestres artesans del territori dedicats a fer palmes i palmons de Setmana Santa. En Joan i en Xavi Vaqué, ens expliquen com han hagut d'adaptar el negoci als nous temps, venent a través de la seva pàgina web i fent difusió sobre aspectes relacionats amb aquest tradició. 


Xarxes Fortuny - Cambrils

Situat a la carretera de Reus a Cambrils, ciutat pesquera de tradició, hi trobem el taller de Xarxes Fortuny, un negoci dedicat a l'elaboració de xarxes de pesca des de 1927. La seva elaboració és concretament de xarxes de pesca amb tresmall i fetes amb nus, un producte que en tot Catalunya només s'elabora en aquest taller.


Perruqueria Oliva - Reus

Manel Oliva és l'actual propietari de la Perruqueria Oliva, un establiment obert des del 1959 al carrer Major de Reus. El seu tiet va ser qui va aixecar el negoci ara fa més de 70 anys, però ell des dels 8 anys que volta per aquest local i des del 14 que hi treballa.


Forn Vilarrubí - Almoster

La pastisseria té més d'un segle d'història i actualment està regentat per la 3a generació familiar. Si bé els actuals propietaris no tenen molt clar l'any de creació, de ben segur que té més de 100 anys d'història.


Farmàcia Cavallé - Reus

La Farmàcia Cavallé obria les seves portes l'any 1929 amb Francisca Cavallé al capdavant, la primera dona farmacèutica de Reus, un ofici poc habitual en les dones de l'època. Actualment, l'Anna i l'Helena Cavallé són les actuals propietàries i la tercera generació familiar que passa per aquest taulell.


Embotits Bon Dria - Alforja

Actualment el negoci el regeix la quarta generació familiar i segueix fent els seus productes de la mateixa manera que l'any 1919. Ha anat creixent al llarg del temps convertir-se en una empresa que distribueix els seus productes per tot el país i combinant els mètodes i receptes tradicionals d'elaboració amb l'última tecnologia del mercat. 


Òptica Salas - Reus

Òptica Salas és un negoci dedicat al sector de la visió i, actualment també de la moda, que es remunta al 1860. Fins a 5 generacions familiars han passat per aquest negoci que en les darreres dècades ha crescut fins al punt d'obrir 11 botigues repartides per tot Catalunya.


Casa Corderet - Tarragona

Casa Corderet és una cereria tarragonina i és un dels 15 establiments més antics d'Europa on encara es fa part de l'activitat de manera artesanal. La botiga va ser fundada l'any 1751, però la fàbrica és de la primera meitat del S. XVII.


Ca la Cotillaire - Santa Coloma de Queralt

Ca La Cotillaire és un establiment de Santa Coloma de Queralt fundat l'any 1885. En aquella època eren cotillaires, és a dir que es dedicaven a confeccionar a mida peces per estilitzar el cos femení o bé per ordre del metge quan es patia d'esquena desviada. Avui dia aquest ofici s'ha perdut, però la botiga segueix aixecant la persiana amb la Fina Marimón darrere el taulell venent articles de merceria.


Forn Sant Salvador - Cambrils

El negoci es va fundar l'any 1806 i tot i que segueix fent el pa de tota la vida, s'han sabut adaptar als nous temps modernitzant els seus establiments. El Forn Sant Salvador és l'establiment més antic de Cambrils.


Llibreria Gaudí - Reus

L'establiment té al darrer 2 generacions familiars que han seguit amb l'objectiu de promoure el llibre en català. Situada al carrer de la Galera de Reus, la Llibreria Gaudí va néixer l'any 1965 com a projecte de què avui en diríem una cooperativa.


Bonifàs - Valls

Situada al carrer de la Cort de Valls, la botiga Bonifàs fa aquest Nadal 103 anys d'Història. Darrere de 4 generacions familiars hi ha un establiment que primer estava dedicat a la llauneria i que poca a poca s'ha anat dedicant a les joguines.


diputacio

Clos 93 - El Lloar

El celler va obrir fa prop d'una dècada al poble del Lloar, però darrere del seu vi hi ha 5 generacions familiars de viticultors. En Rubén Sabaté, enòleg i propietari del celler ens explica com gràcies als seus estudis vinícoles i l'experiència familiar en viticultura van poder engegar aquest negoci.


Ferreteria Martí - Reus

Des de fa més de mig segle, la plaça de la Puríssima Sang de Reus acull l'emblemàtica Ferreteria Martí. L'establiment el regenten tres membres de la tercera generació de la Família Martí que fa trenta anys que estan darrere d'aquest taulell


Formatges Colldejou

Formatges Colldejou va néixer l'any 1997 per donar sortida a productes elaborats amb el ramat de cabres, una professió que està dins la família del Marcel Salsench des de fa 5 generacions. 


El Garola - Reus

Darrere el taulell des de 1972. La botiga Garola de Reus s'ha dedicat a la perfumeria i merceria però durant aquests anys ha anat incorporant nous articles i adaptant-se a les necessitats de la clientela.


Olis Solé - Mont-roig del Camp

El molí d'Olis Solé, situat a Mont-roig produeix aquest producte tan propi del nostre territori des de 1824. L'empresa es dedica al cultiu d'oliveres i l'elaboració d'oli d'oliva verge extra.


Calçats Casas Girona - Reus

Calçats Casas Girona compleix aquest 2020 el seu segle d'històriaPrimer era un magatzem majorista de sabates i espardenyes però més endavant es va convertir en botiga. Actualment l'establiment el tira endavant la 3a i 4a generació de la família, mare i filla que es dediquen a vendre calçat còmode però també reivindiquen el producte del territori com les espardenyes o les avarques menorquines.


La Venta d'En Pubill - Cornudella de Montsant

L'any 1864 aquest establiment ja era un lloc de parada per viatgers i gent de pas que baixava i pujava dels pobles. Un segle més tard l'establia com a restaurant i des de llavors ja han passat 3 generacions familiars darrere de les brasses i els fogons. 


Colmado Giner - Reus

El comerç Colmado Giner va nèixer a Reus al voltant del 1945, com un establiment d'alimentació selecta. Antigament era més de caire general però amb els anys s'ha dedicat a la venda de productes gourmet. 


Pastisseria Rovira - Riudoms

La Pastisseria Rovira va nèixer per allà al 1859, quan un forn de pa va passar a subhasta. Compta amb 7 generacions dedicades a l'elaboració del pa, l'última va decidir incorporar la rebosteria, obrint una pastisseria el 2011. 


Comerços històrics de Reus

Confeccions Lourdes

Confeccions Lourdes va nèixer per allà als anys 60 al carrer Montserrat, cantonada amb el carrer de les Galanes. L'establiment ha patit alguns canvis però sempre s'ha dedicat a la roba interior i articles tèxtils en general.


Nins Boqué

La botiga Nins Boqué, situada al carrer Batàn de Reus, va començar la seva activitat com a taller i pàrquing de bicicletes.


El Florida

El Restaurant Florida compleix enguany 70 anys sota aquest nom però molt abans ja era un establiment dedicat a la restauració.


Ganiveteria i Perfumeria Cavallé

La Ganiveteria i Perfumeria Cavallé és un establiment de més de 90 anys d'història, situat al Raval de Robuster.


Bar Miami 

Joan Díaz, actual propietari del Bar Miami ens explica que l'establiment el van obrir els seus pares l'any 1965 i ell i la seva germana han continuat amb el negoci fins a dia d'avui. 


Casa Català

Com diu un dels propietaris de Casa Català, 70 anys donen per molt. En set dècades l'establiment ha passat de ser una lleteria, a ser un taller de construcció de bicicletes i finalment, a botiga.


Cistelleria Maduell

L'avi d'en Manel i en Joan Carles Sanromà va aprendre l'ofici de cisteller a Barcelona i va decidir obrir el negoci a la capital del Baix Camp l'any 1923.


Casa Borrull

Amb 100 anys d'història, han passat pel negoci 3 generacions familiars.


Forn Cabré

La família Cabré és la propietària d'aquest establiment situat al carrer ample ja fa més de 120 anys.


Ferreteria Vernis

Aquest establiment té més de 130 anys d'història. Malgrat que en el seu origen era una ferreteria, avui dia venen molts tipus d'objecte.


Merceria Parisi

L'establiment ha estat en diverses ubicacions de la ciutat durant els seus 90 anys d'història però des de fa dècades està situada al carrer Amargura.


Farmàcia Gispert

L'establiment porta 3 generacions familiars a les espatlles darrere el taulell del número 51 de la Raval Martí Folguera.


Elèctrica Vergés

Després de 80 anys, la botiga segueix estan pràcticament igual que quan Carles Vergés la va obrir.


Floristeria Cort

La Floristeria Cort, un negoci dedicat a les flors des de fa més de 70 anys.


Patateria Laurie

La Patateria Laurie fa 65 anys que està al servei dels reusencs i reusenques, convertint-se en un establiment mític de la plaça Mercadal.


Confiteria Poy

Visitem la Confiteria Poy, un establiment reusenc amb prop d'un segle d'història i amb 3 generacions familiars a les espatlles.


Casa Pujol

L'establiment, amb 160 any d'història, es dedica en bona part a la sastreria tot i que la roba casual és un punt important del negoci.


Sastreria Queralt

Aquest establiment de 3 generacions familiars va tancar per manca de relleu generacional. D'aquesta manera es va posar fi a 110 anys d'un altre negoci històric a la ciutat.


Colmado Baró

El Colmado Baró va celebra el seu centenari. Josep i Anna Baró són els actuals propietaris, la quarta generació familiar que es fa càrrec d'aquest establiment de queviures.


Elèctrica Ramón Martí

És el torn de l'Elèctrica Martí, dedicada a la venda de llums i altres productes elèctrics des de fa 67 anys.


Forn Cal Llengüet

El forn Cal Llengüet elabora el pa amb el mateix procediment des de la seva fundació l'any 1908.


Armeria Ferré

L'Armeria Ferré va néixer com un taller de reparació d'armes l'any 1845 segons ha explicat la seva mestressa la Nati Saludes.


Llauneria Mata

La centenària Llauneria Mata va tancar després de 156 anys de vida. Aquest negoci de tres generacions va abaixar la persiana per manca de relleu generacional.


El Barato

L'establiment del Barato amb 136 anys d'història segueix en peu després de cinc generacions. Endinsar-se en aquesta botiga del carrer Major és perdre's entre tots tipus de teixits i articles per la llar i per vestir.


Niepce

Si pensem qui pot haver fotografiat qualsevol esdeveniment o acte cultural de la ciutat, aviat pensaran en l’emblemàtic estudi fotogràfic Niepce de la plaça Prim, que ha celebrat el seu centenari.


Aquests són alguns dels comerços més emblemàtics de la ciutat de Reus.  Anirem actualitzant el contingut.