Back to top

El Debat de Reus i la batalla d'aplaudiments

La darrera confrontació de les sis candidatures amb representació actual al consistori abans dels comicis de diumenge no només s'ha mesurat sobre l'escenari, sinó que també ho ha fet amb el públic assistent, que ha jugat a qui aplaudia més fort

El primer bloc ha començat guerrer. Ha girat al voltant de la fiscalitat. Els caps de llista havien de respondre a la pregunta: "Augmentaran o disminuiran els impostos?". Amb les seves respostes s'han centrat a criticar la gestió que se n'ha fet des del consistori o bé, tirar pilotes fora, en funció de si el candidat està en l'actual govern o no.

La segona pregunta ha anat encarada cap al superàvit amb què compta l'administració. S'ha acusat que la gestió de l'actual govern ha estat com si "l'Ajuntament de Reus fos una empresa privada", tal com han denunciat tant Mònica Pàmies, de la CUP, com amb Sandra Guaita, del PSC.

debat
Foto Gerard Martí

En aquest sentit, els grups a govern han trencat una llança a favor seu i que tots aquests beneficis han estat "per a millorar els serveis de cara a la ciutadania" i que "té els diners que ha de tenir, per poder fer la gestió necessària al capdavant de l'Ajuntament", segons les candidates Noemí Llauradó, d'ERC i Teresa Pallarès, de Junts per Reus.

DEBAT TEATRE


La candidata del PSC ha iniciat un nou frec amb els grups a govern: Guaita ha reiterat que l'Ajuntament té els diners, però que han de donar "les dades senceres": els acusa en què molts d'aquests arriben d'administracions exteriors, i que no s'han de posar medalles. Amb tot plegat, no s'ha acabat el primer bloc, i ja hi ha hagut la primera guerra d'aplaudiments entre bàndols.

debat reus
Foto Gerard Martí


Tercera pregunta sobre la taula, ara en matèria d'urbanisme: "Què cal fer amb el cotxe a Reus?". La implantació dels carrils bicicleta a la ciutat en els darrers mesos, la imminent arribada de la Zona de Baixes Emissions i el Tramcamp entren en joc.

Els grups es 'mullen' sobre com facilitar que el ciutadà es pugui moure de forma més sostenible, però no responen la pregunta i, per tant, tampoc entren en si cal eliminar completament el cotxe del centre. Débora García, de Ciutadans, ha denunciat directament que aquesta qüestió estigui provocant un "caos" a la ciutat, a banda d'atacar als serveis municipals, com ara els aparcaments, i que aquests "prenen feina a l'empresa privada".

debat canal reus


En aquest punt, el debat se centra sobretot en la seguretat dels carrils que s'han acabat de construir: "Si aquests no són segurs, normal que la gent no els utilitzi", ha apuntat Guaita del PSC. Daniel Rubio, d'Ara Reus ha encetat el meló sobre la revisió de les tarifes d'aparcaments. La CUP assenyala: "Revisem també la tarifa de La Fira, oi? Allà costa la meitat que a la resta. A l'Hospital costa el doble, i hi van per necessitat, no per passar-s'ho bé". Com en el primer bloc, també hi ha hagut una allau d'aplaudiments en la intervenció d'alguns dels grups.

"Falten o sobren pisos a Reus?". El pas en matèria d'habitatge durant el debat ha estat planer. Les candidatures han estat d'acord en la falta d'habitatge que hi ha a la ciutat, sigui social, per a joves o gent gran (depenent la proposta de cada partit). Tots, excepte Ciutadans, que ha exercit un discurs en contra l'ocupació. L'única desavinença d'aquest bloc ha estat sobre la col·laboració amb la SAREB, on el PSC es posa a la defensa, mentre que Junts i ERC critiquen la funció d'aquest ens públic que, segons apunten, estableix "preus abusius". Altra vegada, els aplaudiments han eclipsat la cloenda de cada discurs dels alcaldables.

Els candidats, darrere les càmeres

La falta de brevetat per part dels candidats ha provocat que no s'hagi pogut parlar de qüestions com el comerç o la cultura en el debat televisat. Un aspecte que el moderador ha evidenciat abans de preguntar-los sobre si "permetran que la força amb més vots governi". Els alcaldables sobre l'escenari no han acabat de respondre amb fermesa i han intentat esquivar-la venent el seu propi discurs d'afinitats ideològiques.

Els minuts d'or s'han centrat en conceptes com "canvi" o "continuisme". Aplaudiments a platea que es feien notar en finalitzar les últimes paraules de cada alcaldable. Més o menys en funció de la formació. Però, per si pensaven que eren els últims, el joc no acaba fins que els càmeres no deixen de gravar i quan el presentador ha acomiadat, els grups de seguidors no s'han estat de fer els últims clams per aprofitar fins a l'últim segon d'antena. Fins i tot, fora del Teatre, els càntics han continuat.

Recupera el debat

 

Paraules clau:

Notícies relacionades