Back to top

100.000 euros anuals per eradicar la venda ambulant

CRISTINA GONZÁLEZ

L’Ajuntament de Cambrils inverteix prop de 100.000 euros anuals en la lluita contra la venda ambulant.

Per afrontar aquesta problemàtica que afecta, principalment, als municipis costaners, el Vendrell va acollir aquest dimarts la Segona Jornada sobre el Top Manta.

Durant la trobada es va posar de manifest la necessitat de comptar amb una legislació que doni més autonomia als ajuntaments per eradicar aquest fenomen.

Persianes abaixades i cartells d’en venda. Aquesta és la imatge que, des de fa uns anys, mostra aquest espai comercial situat al cap Sant Pere de Cambrils. Des d’Unió de Botiguers atribueixen el tancament de les botigues a la presència de venedors ambulants a la platja i lamenten la manca de poder sancionador que tenen els municipis.

L’ordenança de civisme de Cambrils estipula sancions d’entre 100 i 200 euros pel venedor i de 300 euros pel comprador. Aquestes darreres, però, difícilment s’arriben a aplicar, ja que al no tenir residència habitual a casa nostra, el procediment de sanció al turista és molt lent.

D’altra banda, i a l’espera de la reforma del codi penal, que entraran en vigor el proper 1 de juliol, l’Associació Catalana de Municipis demana la unificació de els sancions. Malgrat tot, la presència de manters a Catalunya es va reduir aquest 2014.

A Cambrils, la incorporació massiva d’agents de reforç i la tornada d’alguns dels venedors al seu país d’origen ha fet augmentar el nombre d’incautacions, amb més de 4.600 objectes comissats el 2014, i també ha fet baixar el nombre de manters d’uns 40 el 2013, a 3 o 4 el 2014.

Ara, des del cos de la policia de Cambrils asseguren que no és un problema policial, sinó social. Per tal de canviar la mentalitat de la societat respecte a la venda ambulant, ara fa dos anys la Policia Local de Cambrils va engegar un programa dirigit a les escoles per tal d’educar sobre aquesta qüestió.

Es tracta d’un projecte que s’espera, doni resultats a llarg termini i en el què ja s’hi han fixat altres municipis de Catalunya.