Back to top

El 10N tanca amb un 68,65% de participació a Reus

En total han votat al llarg d'aquest diumenge d'eleccions generals poc més de 49.000 persones. El 28 d'abril la xifra es va enfilar fins al 75%. Aleshores van votar 53.613 ciutadans.
participacio

Actualització 20.30 h 

Amb dades definitives de participació, a Reus, el 68,65% de ciutadans cridats a les urnes han exercit el seu dret a vot. Dels 71.435 han anat als col·legis electorals 49.041 persones. 

Parlant de col·legis electorals, aquells en els quals hi ha hagut més participació han estat el Joan Rebull, però també el Prat de la Riba, el CEIP Misericòrdia i el General Prim. En canvi, el col·legi que menys participació ha registrat ha estat el Rosa Sensat. 

Participació
Participació per col·legis - Ajuntament de Reus

Actualització 19.00 h 

El Joan Rebull, el col·legi més actiu

A una hora de tancar-se els col·legis electorals, i amb les dades participació de les 18.00 h, el Joan Rebull és el centre on més s'ha mobilitzat l'electorat. Concretament un 63,34%, molt per sobre de les municipals del passat mes de maig, quan a aquesta hora havien votat el 54,67% dels ciutadans del districte. El 2016, quan es va registrar una xifra de participació notablement més baixa que aquest 10N, al Joan Rebull hi havien votat menys del 50%. El 2015, en unes altres generals, eren el 55,61%

Aquesta escola, però, perd pistonada de forma contundent (com la resta de col·legis) si ho comparem amb el 28A. Aleshores, a aquesta hora, el Joan Rebull també era el col·legi amb més mobilització per part de l'electorat. La xifra de participació s'enfilava fins als 70,31%

as
10N - Participació a les 18h (Ajuntament de Reus)

Aquesta escola és un centre en el qual, en els darrers anys, han aconseguit la victòria les forces sobiranistes. A les municipals del maig va guanyar Junts x Reus; a les generals del 28A, Esquerra, de la mateixa manera que a les del 2016; en canvi, el 2015 va guanyar Democràcia i Llibertat, la marca de Convergència i Unió per aquells comicis. 

Com a segona força, en aquesta escola, a les municipals va quedar-hi Esquerra; el mes d'abril Junts x CAT; al 2016 Convergència Democràtica de Catalunya; i el 2015 Esquerra Republicana de Catalunya

Actualització 18.00 h

Segons dades facilitades per l'Ajuntament de Reus, la participació durant la jornada electoral d'aquest diumenge, a les 18.00 h, manté la distància de cinc punts respecte el passat 28 d'abril. 

articipació

Si fa sis mesos a aquesta hora la participació era del 62%, aquest 10N la mobilització ciutadana se situa al 57%. Són dades molt allunyades del 28A però que continuen sent notables, tenint en compte l'històric en unes generals. De fet, el 2016, per posar un exemple, la participació a les 18.00 h era de poc més del 44%. Així doncs, 13 punts per sobre de fa tres anys. 

La dada d'aquesta hora també explica que la ciutadania s'ha mobilitzat amb la mateixa intensitat des de les 14.00 a les 18.00 h que el 28 d'abril. I és que la diferència no ha crescut, el que determina que la ciutadania que va anar a votar aleshores i ara és la mateixa. Falta veure la recta final de la jornada com es desenvolupa. A les 20.00 h tanquen els col·legis electorals, i de cara les 22.00 h podrien haver-hi, ja, resultats pràcticament definitius. 

Actualització 14.00 h

La participació cau 5 punts respecte el 28 d'abril. Aleshores es va superar amb escreix les dades de les darreres eleccions generals, que van tenir lloc el 2016 i que van mobilitzar, a aquesta hora, poc més d'un terç de la població. 

10n participacio

Aquest 10N la participació a les 14.00 h se situa lleugerament per sobre del 40%. Una xifra espectacular tenint en compte l'històric d'eleccions a les Corts Espanyoles, però que denoten un descens de mobilització respecte el passat 28 d'abril, quan la xifra de participació es va enfilar per sobre del 45,5%.

Participacio
10N - Participació a les 14h (Ajuntament de Reus)

De fet, el passat mes d'abril es va arribar a una xifra rècord de participació a Reus del 75%.

Faltarà veure com es comporta l'electorat durant la tarda de la jornada d'eleccions. El 2016, a les 18.00 h havien votat el 44% de la població. I a l'hora de tancar els col·legis havien passat per les urnes 6 de cada 10 electors. 

Aquest mes d'abril, amb xifres rècord sobre la taula, a les 18.00 h la participació s'havia enfilat per sobre del 62%. 

colegis
10N - Participació per col·legis electorals - Ajuntament de Reus

Actualització 12.00 h

Els Mossos d'Esquadra custodien les portes dels col·legis electorals a bona part de Catalunya. A les poblacions de més de 4.000 habitants, l'operatiu policial per aquesta jornada electoral ha disposat que una parella d'agents de la policia catalana garanteixin la normalitat de les votacions.

Institut Baix camp En els pobles amb menys població, una patrulla itinerant es desplaça de col·legi electoral en col·legi electoral per vigilar la situació. Tot plegat en un clima on alguns sectors de l'Estat havien presumit que un sector de l'indepndentisme hauria aprofitat les eleccions generals per ocupar els col·legis i bloquejar el sufragi.

Tot i que finalment no ha tingut lloc cap incidència destacable, el cert és que els Mossos d'Esquadra, juntament amb un ampli desplegament de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, deixen entreveure una jornada atípica, amb molta presència policial als carrers. 

A Reus, amb tot, la presència policial en alguns col•legis ha estat esporàdica en el moment de la constitució de les meses. Alguns apoderats asseguren, però, que sí que hi ha agents de la Guàrdia Urbana. 

Actualització 11.30 h 

Mariona Quadrada, cap de llista de la CUP a Tarragona, acaba de votar a l'Ajuntament de Castellvell del Camp.

Mariona Quadrada 10N

La CUP és el primer cop que es presenta a les eleccions espanyoles, però esperen tenir uns bons resultats al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que els permetin sumar un diputat. Tot i que l'aritmètica és molt complexa, les estimacions de vot els situen molt per sobre dels 8.000 vots que va aconseguir el Front Republicà el 28A a Tarragona. 

Actualització 11.00 h 

Sandra Guaita ja ha votat. Ho ha fet a primeríssima hora al Col·legi Públic General Prim, al carrer del Dr. Ferran. La candidata socialista, que va de número dos del partit pel Congrés a Tarragona, es va quedar a 12.000 d'entrar a la cambra baixa el passat 28 d'abril

Sandra Guaita

Actualització 09.00 h

Els 12 col·legis electorals obren portes en una nova jornada electoral. Aquest 10 de novembre 71.435 reusencs i reusenques estan cridades a les urnes

Des de Canal Reus anirem actualitzant la informació amb especial atenció a les incidències que puguin ocórrer i també a les dades de participació que està previst que es facin públiques a les 14:00, les 18:00 i les 20:00 h.

A tot Catalunya, la pràctica totalitat de les 8.365 meses i els 2.670 col·legis electorals, segons la Delegació del Govern Espanyol, s'han constituït aquest diuemenge sense pràcticament incidències.

Paraules clau:

10N

Notícies relacionades