Back to top

17A: la comunitat musulmana vol explicacions

Dos anys després dels atemptats de Cambrils i Barcelona, les escletxes segueixen obertes. Després de les darreres filtracions que relacionen el Centre Nacional d'Intel•ligència amb els terroristes, les comunitats musulmanes demanen explicacions.
17A: La comunitat musulmana vol explicacions

El dijous 17 d'agost, quan faltaven deu minuts per a les cinc de la tarda, una furgoneta envestia desenes de persones a la Rambla de Barcelona. Hores més tard, passada la mitjanit, un Audi negre irrompia a tota velocitat pel carrer Jaume I de Cambrils. Tots dos atacs van ser reivindicats pel grup armat d'Estat Islàmic, i van acabar amb 14 morts i 151 ferits.

Dos anys després dels atemptats, segueixen les escletxes obertes. Fa unes setmanes, el diari 'Público' publicava que el Centre Nacional d'Intel·ligència tenia completament controlats els membres de la cèl·lula gihadista, i que l'imam de Ripoll era confident del CNI fins als atemptats. Unes informacions que més tard altres mitjans, com La Vanguardia, negarien.

Les repercussions d'aquestes informacions han tornat a colpejar les comunitats musulmanes, que van rebutjar durament els atemptats i ara demanen explicacions davant d'aquestes filtracions i que es desvinculin els fets amb la religió de l'Islam. "Volem que se li doni una resposta a la societat perquè sàpiguen qui són els veritables autors d'aquests atemptats. Se'ns ha criminalitzat molt però ara s'està demostrant que potser no tenen res a veure amb la religió musulmana", explica el portaveu de la comunitat de Reus, Mohamed Badaoui. "Un imam que coneix, respecta i predica la religió musulmana és impossible que pugui fer mal a una comunitat civil. Si estudies l'Islam, en cap moment trobaràs indicacions per fer aquestes barbàries", lamenta l'imam de la mesquita de Cambrils, Mohamed Ouadi.

La radicalització dels joves és una de les grans preocupacions de la comunitat musulmana. De fet, dels terroristes que van atemptar a Cambrils i Barcelona, la majoria tenien entre 17 i 22 anys. "Estem esforçant-nos molt perquè els pares coneguin més els seus fills i puguin saber amb qui s'ajunten, on van i què pensen. Durant l'adolescència, es té aquesta confusió entre el que és bo i el que és dolent, i són més vulnerables a caure en aquestes temptatives", afirma Ouadi.

Per a la comunitat musulmana de Cambrils, els fets del 17 d'agost van marcar un abans i un després. Un punt d'inflexió que, reconeixen, els ha fet canviar les conductes per prevenir possibles actituds radicals. Tot i això, segueixen demanant que no se'ls assenyali per uns actes que no s'identifiquen amb la seva religió.

Paraules clau: