Back to top

El 2023 tampoc serà l’any de la recuperació econòmica de la pandèmia

La imprevisibilitat de la guerra d'Ucraïna i el seu efecte en els costos energètics, a més de la possible falta de subministraments de material per la inestabilitat a la Xina, poden provocar que els preus continuïn pujant, això sí, a un ritme més baix que els darrers mesos de 2022.

Hi ha cert consens entre els que es dediquen a l'estudi de l'economia que aquest 2023 no serà tampoc l'any de la recuperació de la recessió provocada per l'aturada de la pandèmia el 2020. De fet, els economistes estan d'acord a l'hora d'afirmar que el gran gruix d'Europa entrarà en una lleu recessió, una reducció continuada del PIB de la que podria salvar-se, segons les previsions, l'Estat Espanyol, que podria tenir un creixement al voltant de l'1%.  

Unes previsions que compten amb diversos factors que poden modificar-les per ser imprevisibles: caldrà veure l'evolució de la guerra d'Ucraïna i la seva incidència en els costos energètics i també l'evolució sanitària i social de la Xina com a màxim proveïdor de matèries primeres i l'efecte que pot tenir això en la falta de subministrament de materials. 
 
A més, les previsions també apunten al fet que la inflació continuarà pujant i, per tant, els preus també. Això sí, l'increment serà a un ritme molt inferior al dels darrers mesos de 2022, tot i que això no evitarà que els preus continuïn sent força més alts que ara fa un any. 
 

Caldrà veure quines són les mesures que s'implanten des de l'administració per intentar reduir un augment de preus que està provocant que gran part de la població redueixi de forma notable la seva capacitat adquisitiva i sobretot el seu volum d'estalvis.

Desencallar l’APEU

Un dels sectors més importants de la ciutat, el del comerç de proximitat, també fa les seves per aquests pròxims mesos. Els botiguers de Reus, després d'una molt bona campanya de Nadal pel que fa a xifres de facturació, esperen continuar actualitzant-se als nous temps apostant per la digitalització dels seus comerços. En aquesta línia, han demanat diverses ajudes estatals i europees per poder continuar la feina en aquest sentit.  

També, des d'El Tomb de Reus, esperen que aquest 2023 es pugui desencallar el projecte de l'APEU a la zona centre de la ciutat, amb la creació d'aquesta entitat publicoprivada que permeti gestionar i dinamitzar tota aquesta zona comercial. 

Paraules clau:

Notícies relacionades