Back to top

300 alumnes del Priorat participen en una recerca pionera sobre la biodiversitat cultivada

S’espera que amb els resultats d’aquest projecte es pugui desenvolupar una metodologia que permeti caracteritzar de forma sistemàtica els espais agrícoles de Catalunya en funció del valor de la seva agrobiodiversitat

300 alumnes de 13 escoles de primària i dels 2 instituts d’educació secundària de la comarca del Priorat participen aquesta primavera en una recerca pionera sobre la biodiversitat cultivada de la comarca. El projecte Sembrem escoles forma part de l’operació Dinamització agrària, que el Consell Comarcal del Priorat desenvolupa dins el PECT Pobles Vius i Actius. Territori equilibrat i innovador, liderat des de la Diputació de Tarragona.

L’operació que desenvolupa el consell comarcal busca fomentar l’economia circular a la comarca i la revalorització  dels recursos i productes propis. Així, amb Sembrem escoles, es vol obtenir una radiografia de l’estat dels horts de la comarca i detectar les varietats tradicionals que encara s’hi conserven.

Recolliran informació de diversos horts

Els alumnes de les escoles participants actuaran com a investigadors, visitant els horts de familiars, veïns o coneguts, recollint informació agronòmica i etnobotànica sobre les varietats d’horta i de fruiters que s’hi cultiven, així com les característiques que han permès que es mantinguin als horts fins avui dia.

La seva participació també permetrà fomentar l’intercanvi de coneixements intergeneracional i a contribuir a la percepció dels infants i joves del valor de la biodiversitat cultivada, la producció d’aliments de proximitat i les pràctiques tradicionals de cultiu de la terra. 

El projecte Sembrem escoles

Aquest dilluns s’ha donat el tret de sortida al projecte Sembrem escoles, que s’inicia a cada centre educatiu amb una sessió formativa sobre agrodiversitat i la metodologia a seguir i un taller d’hort escolar, on els alumnes planten varietats locals ja recuperades anteriorment. A continuació, els mateixos alumnes seran qui recopilaran informació sobre les varietats cultivades als seus horts propers, una informació que es recopilarà i s’analitzarà posteriorment. Durant tot el mes d’abril tindran lloc aquestes sessions formatives als diferents centres participants.

El projecte compta amb la coordinació científica de la Fundació Miquel Agustí, un grup de recerca vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya dedicat a la conservació i promoció de varietats tradicionals d’horta. Des de l’entitat s’espera que amb els resultats d’aquest projecte es pugui desenvolupar una metodologia que permeti caracteritzar de forma sistemàtica els espais agrícoles de Catalunya en funció del valor de la seva agrobiodiversitat, per tal d’aplicar de manera eficient polítiques de conservació i protecció.

També hi participa l’escola de Permacultura Montsant, que s’encarrega de la dinamització de les activitats als centres d’ensenyament, ja que disposa de l’experiència pedagògica per adequar la metodologia científica a aplicar sobre el territori a totes les edats. Amb la seva col·laboració també s’impulsarà la recuperació de varietats tradicionals als horts escolars.  

Amb aquestes actuacions també es vol donar continuïtat a la tasca de recuperació i promoció de varietats tradicionals realitzada des de l’any 2017 amb l’impuls del Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat. Fins ara ja s’han pogut identificar una seixantena de varietats tradicionals d’horta i fruiters i en paral·lel a la qual s’ha constituït l’associació La Safranòria i creat el banc de llavors del Priorat, una entitat constituïda per voluntaris de tots els pobles del Priorat, que també dona suport al projecte cedint materials didàctics, llavors i planter d’algunes de les varietats ja recuperades. 

Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovadorvol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat.

Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació. 

Paraules clau:

Notícies relacionades