Back to top

600 joves de Reus participen en l’acte inicial del Mes de la Salut Mental

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) destaca que 166 milions d'infants i joves d'entre 10 i 19 anys de tot el món tenen diagnosticat un problema de salut mental

Assegudes en cadires i complint les mesures sanitàries, unes sis-centes persones joves, la majoria alumnes dels cursos d'ESO i Batxillerat de centres educatius de Reus i un grup menys nombrós del Servei Prelaboral de la Fundació Pere Mata, han assistit aquest matí al taller del musicoterapeuta Santi Serratosa. Aquest ha estat l'acte inicial de la tercera edició del «Mes de la Salut Mental» que porta per lema «Com estàs de salut mental?» i que centra l'atenció en les persones joves, un dels col·lectius que ha vist més afectada la salut mental en aquests anys de pandèmia.

«El Mes de la Salut Mental» és un cicle d'activitats programades per les regidories de Benestar Social i de Salut i Ciutadania, amb el suport del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i de les organitzacions del Consell Municipal de la Discapacitat que treballen en aquest àmbit a la ciutat: l'Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l'Associació de familiars de malalts mentals Dr. Francesc Tosquelles, l'Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, la Fundació Pere Mata, la Fundació Villablanca i l'Institut Pere Mata. L'objectiu general de la programació és fer visible la importància de la salut mental.

Mes de la Salut Mental

Acte institucional, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental

El diumenge 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, a les 12 h, al Teatre Bartrina, està previst l'acte institucional, que consistirà en diverses activitats: la lectura del manifest sobre la Salut Mental a càrrec de Neus Cárdenas, responsable d'Acció Social Corporativa i Relacions Externes de la Fundació Villablanca; l'estrena del documental "Trencant l'estigma", de l'Associació Salut Mental Dr. Tosquelles, i l'actuació musical interactiva de CoverH. Les entrades per assistir-hi ja s'han exhaurit.

D'altra banda, també s'organitzen altres actes com el Festival Psicurt, un escape room virtual o diverses taules rodones. 

UNICEF alerta sobre la salut mental d’infants i joves

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) destaca en l’informe anual sobre l'estat mundial de la infància, que 166 milions d'infants i joves d'entre 10 i 19 anys de tot el món tenen diagnosticat un problema de salut mental. Aquest informe, que, per primer cop, posa el focus en la salut mental, assegura que la pandèmia ha fet evident només la punta d'un iceberg més profund, que s'ha passat per alt durant massa temps.

D'aquests trastorns diagnosticats, gairebé la meitat, el 40%, són ansietat i depressió. Alguns casos tenen conseqüències molt greus: cada 11 minuts se suïcida un adolescent al món. Tot i això, hi ha una xifra esperançadora: el 83% pensa que és millor compartir-ho i demanar ajuda. L'Unicef reclama lideratge i compromís, sobretot econòmic, per fer-hi front, i és que els governs només destinen al voltant del 2% dels pressupostos de salut a la salut mental.

Paraules clau:

Notícies relacionades