Back to top

Acció Climàtica concedeix més de 2.000.000 d'euros en ajuts per implantar les ZBE

Reus i Cambrils són dos dels municipis que es beneficiaran d'aquests ajuts. Reus els destinarà a la implantació de les ZBE i Cambrils a realitzar un estudi de zona de baixes emissions

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha resolt concedir 2.187.358 euros en ajuts a 16 municipis de més de 20.000 habitants que els havien sol·licitat per dissenyar o implantar zones de baixes emissions (ZBE) entre els anys 2022 i 2025. Pel que fa a casa nostra, Reus i Cambrils són dos municipis que rebran part d'aquest finançament. 

La capital del Baix Camp destinarà aquest pressupost a la implantació de les ZBE, incloent-hi les corresponents a les zones tranquil·les acústiques en aglomeracions.

Cambrils farà un estudi de ZBE

En el cas de Cambrils, els diners es destinaran en realitzar un estudi de zona de baixes emissions, ja que el municipi no està obligat a implantar aquestes zones perquè no arriba als 50 mil habitants. Segons ha pogut saber Canal Reus, el consistori aprofitarà aquesta ajuda per a saber quines zones del municipi són més contaminats i els ajudi a definir el Pla de Mobilitat de la ciutat. Es preveu que els resultats de l'estudi es puguin consultar passat l'estiu vinent. Així ho ha explicat el regidor de Serveis del municipi, Josep Maria Vallès.

Ens locals, organitzacions i agents socials i econòmics van subscriure el mes de març passat l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, que incloïa el compromís per ampliar les ZBE a municipis de més de 20.000 habitants abans d’acabar l’any 2025. Fins aquell moment, i d’acord amb la normativa estatal, només els municipis de més de 50.000 habitants, i els de més de 20.000 habitants on se superen els valors límit de qualitat de l’aire regulats, havien d’establir ZBE.

Aquests ajuts provenen del Fons Climàtic, alimentat amb la meitat dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, i serviran per donar suport als municipis en la definició i l’execució dels projectes relacionats amb les ZBE.

Paraules clau:

Notícies relacionades