Back to top

Activistes del Priorat "enterren" el riu Siurana

Una setantena d'activistes han escenificat simbòlicament l'enterrament del riu Siurana. Són membres de la plataforma en defensa d'aquest riu que denuncien que cada any es queda sec pel transvasament del 90% de les seves aigües a la riera de Riudecanyes.
Activistes del Priorat "enterren" el riu Siurana

Vestits de negre i amb creus que han clavat al pont que toca a la Venta del Pubill, prop de Cornudella del Montsant, han simbolitzat l'enterrament del riu Siurana. Són activistes i veïns del Priorat que denuncien, des de fa anys, un espoli de l'aigua del riu Siurana, ja que afirmen que el 90% d'aquest es transvasa cap a la riera de Riudecanyes.

"Tenim el pantà com el tenim, en unes condicions llastimoses, a la junta de transvasament s'ha acordat transvasar pràcticament el mateix d'anys normals", critica Oriol Ponti, membre de la Plataforma pel Riu Siurana, el qual assegura que "l'aigua que es transvasa a Riudecanyes només és perquè el preu és més barat", afegeix Ponti.

Així doncs, des de la Plataforma atribueixen aquests transvasaments als interessos econòmics, mentre que asseguren que amb el minitransvasament de l'Ebre, la zona del Camp té suficient aigua per abastir-se.

Des de Prioritat, l'associació que impulsa la candidatura del paisatge del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco, s'alerta que la mala gestió de l'aigua flagrant per part de les administracions, ja que assegura que aquestes han signat uns compromisos que incompleixen, posa en risc la candidatura.

"Un paisatge que està basat en la conca d'un riu que baixa sec la meitat de l'any és una mostra claríssima d'una mala gestió. Per tant, si la UNESCO t'exigeix que hi hagi una gestió acurada que garanteixi aquests valors, això és un clar exemple de mala gestió", denuncia Roser Vernet, coordinadora de Priorat.

L'alcalde de Falset, Jaume Domènech, s'ha sumat a la denúncia amb un comunicat en què carrega contra l'aprovació del nou desviament d'aigües cap a Riudecanyes, donada la "situació alarmant del riu i l'embassament de Siurana".

Subscriu-te a la newsletter diària

PolÌtica de privacitat de dades

Paraules clau:

Notícies relacionades