Back to top

Adéu als peatges però sense model alternatiu

Dia històric a les carreteres catalanes. Des d'aquest primer de setembre, s'aixequen les barreres de més de 400 quilòmetres d'autopistes. Ara bé, continua la incertesa sobre quin model de finançament s'implantarà per mantenir-les.

Aquest primer de setembre, és un dia històric perquè s'han acabat els peatges a l'AP-7. De fet, a Catalunya s'han aixecat les barreres de més de 400 quilòmetres. Estem parlant del tram que connecta Vila-seca amb la Jonquera. Cap al sud, l'autopista ja era gratuïta des de feia un temps. A més, també existia la possibilitat, a través de diversos mecanismes, de no haver de pagar el tiquet de la via sempre que es complissin uns condicionants. Però mai les opcions permetien creuar tot el litoral català. Des d'avui s'han acabat els peatges, també a l'AP-2. 

El problema ara és com es finançaran aquestes infraestructures, que tot i que amortitzades, requereixen de manteniments constants, i també d'obres d'ampliació, com el tercer carril demandat a les Terres de l'Ebre des de fa anys. El govern català ha anunciat que, de moment, es farà càrrec de la situació amb una partida pressupostària extraordinària. Mentrestant, el govern estatal, diu que estan estudiant les fórmules per tal que qui utilitzi la via pagui per fer-ho. 

Entrevista - Professor Andrei Boar

Paraules clau:

Notícies relacionades