Back to top

Adéu a les votacions a mà alçada al plenari

L'Ajuntament de Reus celebrarà aquest divendres el primer ple telemàtic de la història. Els 27 regidors es connectaran des de casa seva a la sessió i votaran a través d'un aplicatiu els punts de l'ordre del dia.
Plenari

Per primer cop a la història Reus celebrarà un plenari telemàtic. La cita, si la infraestructura tecnològica ho permet, serà aquest divendres 3 d'abril del 2020.

Una fita que està recollida en el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que està a punt d'aprovar-se. El nou rumb de la regidoria de Bon Govern, encapçalada per Montserrat Flores, preveia que aquest ple del març ja fos el darrer que se celebrés de la forma tradicional, però ningú imaginava que la irrupció del món telemàtic hagués de ser tan brusc i immediat. Per sort, els escenaris estaven contemplats perquè fa temps que s'hi treballa. 

De fet, el ROM s'havia actualitzat perquè, tot i que en l'anterior (el vigent encara) no es prohibeix explícitament la realització de plens telemàtics, aquests tampoc estaven contemplats, i per tant, podrien no tenir una cobertura jurídica clara. El nou reglament contemplava aquesta possibilitat per aquells casos en els quals un regidor no pogués assistir a una sessió plenària per qüestions de salut o de força major. 

Es podrà seguir en directe al web de Canal Reus

Votacions telemàtiques

Doncs bé, la crisi del coronavirus i l'estat d'alarma han volgut que aquest mes de març sigui el primer que el plenari se celebra d'aquesta manera. I tot plegat quan la regidoria de Bon Govern preveia que a partir del ple d'abril es poguessin fer les votacions a través d'un aplicatiu, com passa actualment al Parlament o al Congrés dels Diputats. La situació obliga, però, a què sigui el d'aquest divendres el primer plenari on els regidors votin amb aquest aplicatiu i ho facin des de casa seva. 

Un aplicatiu que, explica Montserrat Flores a Canal Reus, permet la identificació de tots els regidors a través dels seus usuaris i contrasenyes i que segueix l'ordre del dia plantejat per l'alcalde. La secretaria i la intervenció tenen un altre rol a l'aplicatiu que els permet vigilar la sessió des d'una altra perspectiva. I a tot plegat cal afegir-hi el públic que, com tota sessió plenària, podrà seguir el contingut del qual s'hi debati a través del web. 

Tot un repte per a un consistori que fa temps que es prepara per aconseguir que aquest tipus de millores tecnològiques formin part del dia a dia a l'Ajuntament i als òrgans de govern. De fet, les comissions informatives ja han anat funcionant durant aquestes setmanes amb aquest plantejament. 

El que ha de passar aquest divendres ve per quedar-se i Flores ja anuncia que els vots a mà alçada a l'Ajuntament són cosa del passat. A partir d'ara, un cop es normalitzi la situació, es votarà a través d'una tauleta que tots els regidors tindran al saló de plens. Aquest divendres, primera prova. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades