Back to top

Al Camp de Tarragona ja hi ha entre 25.000 i 30.000 exemplars de porc senglar

Una xifra que provoca diverses problemàtiques a casa nostra: destrosses cada cop més importants als cultius i un augment dels accidents de trànsit per topades amb aquests animals. De fet, avui dia, el Baix Camp ja és la comarca amb més accidents amb senglars implicats.

Al Camp de Tarragona hi viuen entre 25.000 i 30.000 exemplars de porc senglar. Una xifra molt superior a la que hi havia dues dècades enrere i que provoca diverses problemàtiques a casa nostra: destrosses cada cop més rellevants als cultius i un augment dels accidents de trànsit per topades amb aquests animals. De fet, avui dia, el Baix Camp ja és la comarca de la demarcació de Tarragon amb més accidents amb senglars implicats: 157 en tot el 2022. O cosa que és el mateix: gairebé un accident cada dos dies.

Es tracta d'una espècie molt intel·ligent, sense malalties, que es reprodueix amb molta facilitat i que a la nostra zona, sobretot a prop de les poblacions on es troben camps de cultiu, troben aliment amb molta facilitat. Aquests factors s'ajunten amb el fet que cada vegada hi ha menys caçadors i, per tant, és més difícil de controlar la població.

Una població que ja s'ha enfilat per sobre dels 25.000 exemplars malgrat l'augment d'individus caçats cada any. Fa 20 anys, es caçaven menys de 1.000 exemplars cada temporada i ara, tot i caçar-ne entre 6.000 i 7.000 l'any, la població continua augmentant. 

Principalment, els senglars troben refugi a les zones de seguretat, normalment pròximes als nuclis habitats i on no es pot caçar. A més, els caçadors de la demarcació també adverteixen de la possible arribada de la pesta porcina africana, una malaltia que ja s'ha detectat en exemplars del nord d'Itàlia i que d'arribar al nostre territori podria afectar a la indústria porcina.

El col·lectiu també demana més control d'accés als vedats de caça, sobretot fora dels camins habituals i coneguts i en dissabtes de temporada de caça. Cada cop hi ha més afluència de ciutadans en aquestes zones el que augmenta el perill de patir accidents durant les batudes.

Entrevista amb la Federació de caça

Paraules clau:

Notícies relacionades