Back to top

Alforja construirà una desnitrificadora a l'espera de l'arribada del CAT

El municipi ha de recórrer a camions cisterna per a poder abastir-se d'aigua. Aquí s'hi sumen dues problemàtiques. La primera, l'alt nivell de nitrats que tenen els aqüífers municipals, i que fan que aquesta aigua sigui inservible. I la segona, els diners insuficients que destina l'ACA per a posar-hi solució.

Fa mesos que des de Canal Reus els expliquem la problemàtica amb la qual el nostre territori es troba pel que fa als recursos hídrics i les reserves d'aigua. Un dels diversos municipis que es troben afectats és Alforja, poble que des de fa mesos ha de recórrer a camions cisterna per a poder abastir d'aigua als seus vilatans. Cada dia, arriben tres camions cisterna amb un total de 105 metres cúbics d'aigua, el que suposa un cost de 1.000 euros diaris per a les arques municipals.

Aquí s'hi sumen dues problemàtiques. La primera, l'alt nivell de nitrats que tenen els aqüífers municipals, i que fan que aquesta aigua sigui inservible. En aquesta línia, el consistori està a punt d'adjudicar la construcció d'una planta desnitrificadora per a poder recuperar els aqüífers municipals que compten amb aigua suficient per abastir el poble. Actualment, aquests recursos hídrics d'Alforja estan contaminats amb nitrats, en concret amb uns nivells que estan quatre vegades per sobre del màxim recomanat.

I la segona, els diners insuficients que destina l'Agència Catalana de l'Aigua per a posar-hi solució. Per a pobles com Alforja, però també les Borges del Camp o Riudecols, la millor solució seria comptar amb una connexió al minitransvassament de l'Ebre, el Consorci d'Aigües de Tarragona. El projecte comportaria la construcció d'un dipòsit a la zona de Rocabruna a Maspujols, des d'on es faria arribar l'aigua per decantació als tres municipis.

Un projecte que tenen pressupostat amb gairebé 6 milions d'euros. Tot i això, l'ACA només ha pressupostat 15 milions en ajudes a tot Catalunya per a qüestions d'abastiment, dels quals 4 ja serien pel projecte d'aquests tres municipis del Baix Camp. Sent molt optimistes, esperen que el projecte del minitransvassament a aquests pobles del Baix Camp estigui enllestit d'aquí a 5 anys, el 2028.

Recupera l'entrevista completa a l'alcalde d'Alforja 

Paraules clau:

Notícies relacionades