Back to top

Alforja fa una crida per estalviar aigua davant un estiu que es preveu complicat

L'alcalde d'Alforja, Joan Josep Garcia, ha fet pública la seva preocupació i la del Consistori a causa d'un estiu que pot ser "complicat" per la sequera i l'escassedat d'aigua dels aqüífers amb què s'abasteix el municipi

El passat 4 de juny a la Casa de Cultura d'Alforja, en acabar l'acte de presentació del llibre 'El Grup Actiu de Pagesos d'Alforja (SEGE), 1969-1991', l'alcalde va dirigir-se a la quarantena llarga d'assistents per demanar-los un ús racional i contingut en el consum d'aigua i va expressar públicament la seva preocupació per l'abastiment d'aigua al municipi durant aquest estiu.

L'alcalde va instar tothom a estalviar aigua i va anunciar que en les pròximes setmanes i mesos anirà repetint aquest missatge, ja que, si no plou de forma generosa, la previsió per aquest estiu és que Alforja visqui una situació complicada.

Un bé escàs amb molta utilitat 

L'abastiment d'aigua a Alforja és principalment per a ús de boca i consum domèstic, per al funcionament d'equipaments com la piscina municipal (que reutilitza l'aigua d'un any per l'altre), per als usos de la petita i mitjana indústria i per als usos agrícoles. Cal recordar, d'altra banda, que per a usos de jardineria i manteniment públic. 

Alforja s'abasteix d'aigua d'un pou situat a la urbanització dels Horts d'en Serra. La qualitat de l'aigua d'aquest pou no és suficient per a ser utilitzada com a aigua de boca i per aquest motiu s'utilitza aquesta aigua per al reg i per a tasques de neteja i manteniment de l'espai públic alforgenc. 

No hi ha hagut pluges abundants

L'alcalde va dir que després del temporal Glòria, que va causar diverses afectacions, però que també va servir per reomplir els aqüífers, no hi ha tornat a haver pluges abundoses, la qual cosa comporta que els recursos acumulats van minvant mentre la sequera es manté dia a dia. Davant aquesta situació, va dir l'alcalde, cal que tots reduïm tant com sigui possible el consum d'aigua i que estalviem, ja que l'estiu, si no plou, pot ser 'complicat'.

Cal recordar que Alforja i el seu alcalde lideren un grup de municipis del Baix Camp (Riudecols, Les Borges del Camp, Vilaplana, l'Aleixar i Alforja) que havia iniciat els tràmits davant l'Agència Catalana de l'Aigua per transferir una part de l'aigua del minitransvassament de l'Ebre cap a aquests pobles que, en conjunt, sumen uns 6.000 habitants. L'aigua que s'hauria de transferir des de l'Ebre no significaria, en cap cas, un augment dels cabals ja compromesos en el minitransvassament. 

La tramitació, per a la que es va demanar el suport tècnic del Consell Comarcal del Baix Camp, és en diferents fases. A Alforja, per exemple, el ple municipal va aprovar que es fessin les gestions necessàries per dur a terme aquest projecte, però de moment, la resta de municipis s'han d'acabar de pronunciar. En qualsevol cas, el cost d'execució d'aquesta obra requereix la participació de diversos municipis i el suport d'altres administracions superiors. A la Conca de Barberà, per exemple, la Diputació de Tarragona ha garantit el seu suport a un projecte similar per fer-hi arribar aigua del minitransvassament en què participen diversos municipis, alguns dels quals durant alguns estius s'han vist obligats a abastir-se amb cisternes d'aigua.   

Paraules clau:

Notícies relacionades