Back to top

Amb la vista posada a les eleccions del pròxim mes de maig

Els darrers 12 mesos han estat els d'una precampanya constant marcada, sobretot, per l'anunci de Carles Pellicer el passat mes de maig de no concórrer com a alcaldable

L'any polític a Reus es defineix, sense cap mena de dubte, per les eleccions municipals que s'han de celebrar el pròxim mes de maig de 2023. Els darrers 12 mesos han estat els d'una precampanya constant marcada, sobretot, per l'anunci de Carles Pellicer el passat mes de maig de no concórrer com a alcaldable als pròxims comicis, després de 12 anys com a batlle de la ciutat. Una decisió que ha desencadenat un seguit de moviments i l'inici de les travesses per veure qui serà, amb tota probabilitat, la primera alcaldessa de la ciutat. 
 
El 2022 començava amb la gran incògnita de qui serien els candidats que encapçalarien les principals formacions polítiques
amb representació a l'Ajuntament i, per tant, amb possibilitats reals d'ocupar l'alcaldia. Tot i que, tot feia preveure que Carles Pellicer no es tornaria a presentar com a candidat de Junts per Reus, la marxa de Montserrat Vilella del Govern de Reus per centrar-se en la direcció general d'Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat va tornar a obrir el debat sobre qui seria el candidat postconvergent a l'alcaldia. Però, tot just un mes després, a finals de març, Pellicer esvaïa tots els rumors i anunciava que no es presentaria a les pròximes eleccions. 

Carles Pellicer no es presenta

La decisió de Pellicer deixava el camí marcat per a la seva successió, i després de la marxa de Vilella, totes les mirades apuntaven a Teresa Pallarès. Tot i que semblava que no tindria rival a les primàries de Junts, Pallarès va haver d'enfrontar-se finalment a Víctor Terradellas, que després d’uns dies d’intercanvi de retrets s'acabaria retirant del procés per discrepàncies sobre com es duia a terme.

Noemí Llauradó

Per part d'Esquerra Republicana, segon partit de govern, la decisió va ser més fàcil. Un mes exacte abans que Pellicer es pronunciés, els republicans oficialitzaven de nou a Noemí Llauradó com a candidata a l'alcaldia, després de ser l'única militant que va presentar-se al procés de primàries. Amb la vicealcaldia i la presidència de la Diputació en aquest mandat, Llauradó ha explicitat en diverses ocasions que vol ser la primera alcaldessa de la ciutat. 

Sandra Guaita

La tercera formació amb més representació del plenari, el PSC, també repetia candidat. Andreu Martín superava les primàries al mes de maig amb la confiança total de la militància, però qüestions personals provocaven que a finals de setembre decidís fer un pas al costat i Sandra Guaita, actual diputada al Congrés, fos l'escollida per liderar l'espai socialista. De nou, una altra dona amb opcions a assolir per primer cop l'alcaldia. 

Daniel Rubio

El darrer partit de govern, Ara Reus, ha tornat a triar al seu actual líder, Daniel Rubio, per intentar millorar els dos regidors que actualment tenen com a màxim històric. La formació municipalista, de fet, ha anunciat un pacte electoral amb el Partit Demòcrata de Catalunya, provocant que Pellicer, en desacord, trenqués el seu carnet de militant.

Ciutadans i CUP

Mentrestant, Ciutadans repetirà amb Débora García al capdavant de la llista, la CUP continua en un procés intern per trobar candidat, l'espai d'EnComú Podem tindrà a Nazaret Troyano com a candidata i Valentín Rodríguez es presentarà de nou amb la plataforma ciutadana Entre Veïns. Tot plegat a l'espera també que l'excupaire David Vidal confirmi si es presenta de nou a les municipals de 2023.

Paraules clau:

Notícies relacionades