Back to top

Un antic laboratori es convertirà en un taller divulgatiu per infants

Aigües de Reus remodelarà un antic laboratori per convertir-lo en un taller on l’alumnat pugui experimentar i conèixer els diferents processos de tractament de l’aigua

Aigües de Reus ha començat els treballs per equipar amb un nou laboratori l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), amb l’objectiu de potenciar-hi les activitats pedagògiques mitjançant tallers divulgatius de caràcter científic adreçats als alumnes dels centres educatius. Aquest nou espai pedagògic entrarà en servei el curs vinent.

Fins avui dia, la visita dels centres educatius a l’ETAP ja inclou una senzilla presa de mostres i la seva anàlisi en un antic laboratori on es duien a terme, fins fa uns anys, les analítiques de l’aigua de consum.

Un nou espai remodelat

El nou projecte va més enllà i preveu remodelar completament l’espai per convertir-lo en un taller permanent que permeti que l’alumnat pugui experimentar i conèixer els diferents processos científics relacionats amb el tractament de l’aigua. Un taller dissenyat per complementar tant la visita a l’ETAP com a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals o als dipòsits de subministrament de la ciutat.

L'espai s’està dissenyant mitjançant diverses tècniques museogràfiques que contribueixin a comprendre la importància de la filtració, la cloració, i els tractaments que es fan per garantir la potabilització de l’aigua. A la mateixa sala, també hi haurà una zona d’experimentació, on posar en pràctica diverses propostes científiques adreçades a diferents nivells d'aprenentatge, edats i currículums acadèmics. L’espai es museïtzarà de per fer-lo atractiu al visitant i aprofundir en la cultura de l’aigua, en un sentit ampli.

D’aquesta manera, Aigües de Reus mira de seguir potenciant la seva oferta pedagògica alhora que fomenta la reflexió sobre els usos, valors i gestió de l’aigua. De fet, el coneixement del medi i la promoció de la cultura de l’aigua entre la ciutadania i, especialment, entre els més joves, forma part de les línies estratègiques de l’empresa municipal.

aigües de reus

L’actual oferta pedagògica

El nou laboratori-taller se sumarà a una proposta educativa que, abans de la Covid, convocava anualment al voltant d’un miler de persones, mitjançant visites principalment d'alumnes de Primària, ESO i BAT de Reus i el Camp de Tarragona.

Aquesta oferta, ara ja normalitzada després de la pandèmia, compta amb quatre activitats: les visites a l’EDAR, l’ETAP i l’Espai Aigua, que és una exposició audiovisual guiada que ens introdueix en la importància de l'aigua al nostre planeta i a les nostres vides, adreçada als alumnes de Cicle superior de Primària i ESO.

Totes aquestes activitats són gratuïtes i permeten la possibilitat de descobrir dues instal·lacions d’Aigües de Reus en un mateix matí.

La proposta pedagògica també ha incorporat recentment un taller itinerant (que s’ofereix a les escoles d’infantil i primària) que du per nom “Els carrers de l’aigua”. El taller porta els nens i nenes a descobrir que l’aigua arriba a les nostres llars a través d’un complicat sistema de canonades que segueixen el traçat urbà de la ciutat. Una reflexió sobre la gestió de l’aigua i la importància de tenir-ne cura.

Els centres educatius interessats en alguna d’aquestes activitats pedagògiques al llarg del present curs acadèmic, cal que contactin amb Aigües de Reus a través de la seva pàgina web.

Paraules clau:

Notícies relacionades