Back to top

Anul·len la sanció a Gas Natural per la dona morta en un incendi a Reus

El TSJC assegura que la sanció es va emetre abans que entrés en funcionament el reglament sancionador del govern català. La dona va morir per culpa d'un incendi provocat per les espelmes que utilitzava per il·luminar casa seva després que la companyia li tallés la llum sense informe previ dels serveis socials.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a Gas Natural, que no haurà de pagar, com a mínim de moment, la sanció de mig milió d'euros pel cas de la dona morta a Reus en un incendi. 

Els fets van passar el 2016 i van sacsejar la societat i es va posar en dubte el funcionament de les empreses subministradores de serveis essencials, com la llum, l'aigua i el gas. La dona va perdre la vida al seu domicili, al centre de Reus, després que una espelma provoqués un incendi mentre ella dormia. La dona il·luminava casa seva amb espelmes perquè Gas Natural li va tallar el subministrament per impagaments.

La companyia va prendre aquesta decisió sense contrastar les dades de vulnerabilitat dels serveis socials de l'Ajuntament. La llei recull que cal un informe dels tècnics per valorar si l'impagament es deu o no a una situació d'emergència social. Un fet que va aixecar molta polèmica perquè es van desvetllar les mancances de la llei contra la pobresa energètica que s'havia aprovat justament un any abans al Parlament de Catalunya.

La llei 24/2015

Arran de tot plegat, la Generalitat va multar Gas Natural amb mig milió d'euros per infracció greu i la companyia va recórrer la sanció. Ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya assegura que el reglament sancionador del Govern català no estava aprovat quan van succeir els fets i deixen sense efecte la multa. El departament d'Empresa ja ha presentat recurs de cassació al Tribunal Suprem i insisteix que la companyia no podia tallar el subministrament elèctric de la dona sense un informe dels serveis socials del consistori reusenc. És el que diu la llei catalana de la pobresa energètica, la 24/2015.

La reacció de l'Ajuntament de Reus

Fonts municipals asseguren que mostren el seu màxim respecte a les decisions judicials, "més encara quan la sentència encara no és ferma". Diuen que són coneixedors que la Generalitat ha presentat un recurs i esperen la resolució. 

Afegeixen que "l'Ajuntament de Reus sempre ha defensat que la pobresa energètica és un problema complex" i diuen que treballa per una solució que requereix de la implicació tant de les empreses subministradores com de totes les administracions. 


optiques visio

 

Paraules clau:

Notícies relacionades