Back to top

Un any per imaginar. Un any per a Roald Dahl

JONATÁN SORIANO

La Biblioteca municipal de Cambrils homenatja enguany l'escriptor galès Roald Dahl en el cent aniversari del seu naixement. El programa d'activitats s'estructura en alguns dels llibres de l'autor, com ara Matilda o Charlie i la fàbrica de xocolata. Aquest mes d'abril és el torn d'El Gran Amic Gegant, al que han rebut amb una lectura teatralitzada del conte. 

En el seu conte El gran gramatitzador automàtic, Roald Dahl presenta una hipotètica situació en que els relats, els contes i les novel•les de tot Estats Units els acaba escrivint una màquina automàtica. D'aquesta manera es va silenciant la imaginació dels diferents autors del país i l'escriptura queda reduïda a un fred negoci. Precisament, l'escriptor galès és el gran protagonista enguany de la Biblioteca Municipal de Cambrils, que homenatja la seva figura en el centenari del seu naixement. "Volem que la figura de Roald Dahl sigui coneguda a Cambrils, tan en nens com en adults", explica Rosana Andreu, bibliotecària. 

El programa d'activitats s'estructura al voltant dels llibres més cèlebres de Dahl, com ara Matilda o Charlie i la fàbrica de xocolata. Un llibre cada mes, i aquest abril és el torn d'El gran amic gegant. Un relat d'imaginació i fantasia, al més pur estil Dahl, que aquest dimecres s'ha convertit en una narració teatralitzada a l'entrada de l'edifici. "M'agrada molt Roald Dahl perquè utilitza molta fantasia en les seves històries", assegura Janira Molano, alumna del club infantil de lectura de la Biblioteca Municipal de Cambrils. 

Els actes continuaran fins el desembre, a raó d'un llibre cada mes. Tot per tal de commemorar la figura d'un dels clàssics de la literatura universal del segle XX, que agrada tan a petits com a grans. Reprenent la història d'El gran gramatitzador automàtic, celebrem, doncs, que Dahl no va sucumbir als poders de cap màquina escriptora, i va seguir donant llibertat a la seva gran imaginació.