Back to top

A un any pel canvi d'alcalde a Reus

El 28 de maig del 2023 se celebraran les eleccions municipals. A un any vista, l'únic cert, és que hi haurà un canvi al capdavant del plenari i que la fragmentació que s'estima serà clau per decidir la conformació d'un nou govern.

Reus viurà, com ja va passar el 2011, un canvi d'era a la plaça del Mercadal. Després de la retirada de Carles Pellicer de la primera línia política municipal, les eleccions del 2023 plantegen ara la incògnita de quina candidatura aconseguirà més vots que els rivals per tal de formar govern. I és que l'escenari avui dia es troba ajustat i està clar que els resultats de les votacions abocaran a un plenari fragmentat on les majories caldrà obtenir-les, potser, amb qui menys s'espera.

Esquerra

De moment els tres partits que tenen més intenció de vot garantida, si no hi ha cap daltabaix, tenen ja decidits els seus caps de llista. Primer va ser Esquerra qui va revalidar Noemí Llauradó al capdavant de la llista republicana, conscients del vent que els bufa a favor en l'àmbit nacional i amb la voluntat d'assolir allò que el 2019 no va ser possible, que Noemí Llauradó fos alcaldessa.

Junts

Els altres que han acabat d'ordenar el seu espai són la gent de Junts. Aquesta mateixa setmana s'ha conclòs el procés de primàries que ha acabat confirmant allò que fa mesos que expliquem des de Canal Reus, que Teresa Pallarès serà la candidata dels exconvergents. Tot plegat després de la retirada de Montserrat Vilella de la política local i després també que Víctor Terradelles intentés disputar-li a Pallarès el lideratge de la formació.

PSC

Els tercers que tenen la decisió presa, tot i que encara no ratificada, són els socialistes, que si no hi ha sorpreses, nominaran Andreu Martín cap de llista per a les municipals. El PSC aspira aquest 2023 a 10.000 vots i a 8 regidors, tal com assegurava aquesta mateixa setmana Martín. Xifres espectaculars que ja hi ha qui s'ha encarregat de titllar d'agosarades. El que és clar, però, és que la presumible desfeta de Ciutadans ha de beneficiar el PSC, que buscarà recuperar el crèdit perdut durant la darrera dècada a la ciutat.

ARA Reus i CUP

Ara queda que enllesteixin els seus processos interns ARA Reus i la CUP. Els primers tenen clar que Daniel Rubio serà el candidat, tot i que cal certificar-ho davant la militància; els segons es troben en un procés de canvi de mentalitat i de reestructuració interna a la recerca d'un candidat que pugui suplir el buit que deixaran Marta Llorens i Edgar Fernández.

PP i VOX

La gran incògnita és què passarà a la dreta. El Partit Popular tornarà a presentar-se amb la intenció de recuperar presència al plenari. Sebastià Domènech podria tornar a encapçalar la llista. I la seva presència al Mercadal dependrà també de què passi amb l'extrema dreta de VOX, que no es descarta que pugui irrompre a l'Ajuntament.

Els escenaris són tots encara molt hipotètics, però els polítics mateixos s'han encarregat de deixar palès que la campanya ja ha començat. Queda un any llarg per les eleccions, però dia a dia anirem veient com les pugnes polítiques s'accentuen. Es vota cada quatre anys, tanmateix de canvis d'era n'hi ha cada dècada.

Paraules clau:

Notícies relacionades