Back to top

On és ara mateix el nanosatèl·lit Enxaneta?

Consulta en temps real on es troba el primer nanosatèl·lit de la Generalitat, l'Enxaneta.

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat s’ha enlairat aquest dilluns, 22 de març, a les 7:07 h (hora catalana), des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. 

enxaneta enlairament

Batejat amb el nom d’“Enxaneta” pels infants de Catalunya, aquest és el primer dels nanosatèl·lits que el Govern de la Generalitat posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, una aposta per la nova economia de l’espai com a sector de futur i de generació de llocs de feina.

La mida d'una capsa de sabates

eenxaneta

L’”Enxaneta” és un CubeSat de 3 unitats. Té una mida aproximada d’una capsa de sabates i pesa prop de 10 kg. Viatja a una velocitat d’uns 7 km per segon i dona una volta completa a la Terra cada 90 minuts. Abans de començar a donar servei, tindrà un període de calibració d’unes 3 o 4 setmanes. 

On és ara l'enxaneta?

Està situat en una òrbita baixa, a 500 km del nostre planeta. El nanosatèl·lit passarà per sobre de Catalunya dues vegades al dia i totes les dades que reculli al seu pas les transmetrà a la Ground Station (estació terrestre) ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), que es troba a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà

Consulta en aquest mapa la posició actual de l'Enxaneta

Utilitats

Entre d’altres aplicacions, les dades permetran monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i fer el seguiment de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

Paraules clau:

Notícies relacionades