Back to top

Arrenca l'11 de setembre a Reus amb l'ofrena floral

JORDI OLÀRIA GRAS

 

La Diada Nacional de Catalunya ha començat, a Reus, amb la tradicional ofrena floral a la plaça del Baluard, el darrer vestigi de la Guerra de Successió. Partits polítics, entitats de tots els àmbits i particulars s'hi han acostat per veure com la ciutat commemora, un any més, l'11 de setembre. No hi han faltat els crits esporàdics de 'Visca Catalunya!', així com tampoc la dansa, la cançó i la música. La melodia dels Segadors o El Cant de la Senyera s'han anat repetint mentre les entitats lliuraven l'ofrena.

El discurs ha anat a càrrec d'Anna Saperas, que ha fet incís en la llengua catalana. N'ha esgrimit algunes característiques i ha fet èmfasi en la necessitat que tenen, els propis catalanoparlants, de reivindicar-la com un idioma d'us habitual i de prestigi; defugint, ha dit, de canviar de llengua 'quan algú, pel seu aspecte, ens sembla que no la parla'. Si s'adopta aquesta actitud, ha seguit Saperas, el que es transmet és que el català no val la pena parlar-lo ni molt menys aprendre'l.

L'esbart Reus Dansa ha ofert el Ball de l'Homenatge, mentre que els Xiquets de Reus han culminat la seva ofrena amb un pilar coronat per una estelada. L'Orfeó Reusenc, per la seva banda, ha entonat el Cant dels Segadors que ha posat el punt final a l'acte. Un acte que no ha fet més que donar per començat aquest 11 de setembre. La mobilització organitzada per l'ANC suposarà un dels punts culminants d'aquesta Diada per als independentistes. Amb Tarragona com a punt de concentració més proper, 25 autocars sortiran de Reus per omplir els trams corresponents a la Rambla Nova. Un altre cop a Reus, i més tard de l'habitual per garantir l'assistència dels qui hagin anat a Tarragona, l'Esquerra Independentista del Camp organitza la seva manifestació habitual, aquesta vegada, a les 8 del vespre des del Mercat Central de Reus.