Back to top

Ascó i Vandellòs construiran nous magatzems de residus nuclears

Amb la pròrroga de la vida útil de les plantes atòmiques catalanes cal resoldre on s'ubicaran els residus radioactius que es generaran fins al 2030.

Les Centrals Nuclears d'Ascó i Vandellòs tenen la intenció d'allargar la seva vida útil el màxim possible. De moment han aconseguit prorrogar 10 anys  més la seva operativitat fins a la pròxima dècada. Més enllà de les millores i actualitzacions necessàries que calen per garantir la seguretat de la instal·lació i també el perfecte funcionament de les plantes atòmiques, el gran problema que tenen és els residus que generen. A hores d'ara, els magatzems pensats per guardar-hi les vares radioactives amb les que funcionen les centrals. 

D'aquí que l'associació que agrupa els tres reactors d'Ascó i Vandellòs, ANAV, hagi iniciat els tràmits per construir dos nous magatzems temporals individuals, un a Ascó, que complementaria el que ja està operatiu i que s'omplirà el 2026, i l'altre a Vandellòs, que a partir del 2027 no podria funcionar sense tenir garantit l'emmagatzematge dels residus radioactius. 

De l'ATI a l'AGP

Fins ara, els residus nuclears que es generen als dos reactors d'Ascó es guarden en el que s'anomena Magatzem Temporal Individual. Són caixes de formigó on es guarda el combustible utilitzat per a la generació d'energia i que és altament radioactiu. Ara bé, si les nuclears han d'allargar la seva vida útil fins al 2030, els residus que es produiran no tenen suficient lloc. Per això es construirà un nou magatzem a Ascó i un altre a Vandellòs
 
Tot plegat a l'espera de si el govern espanyol impulsa definitivament un magatzem centralitzat on abocar tots els residus que es generen a les plantes atòmiques de l'estat. És el que s'anomena AGP, o magatzem geològic profund, ubicat a més d'un miler de metres de profunditat. De moment, es treballa a contrarellotge per evitar que s'hagi d'aturar la producció d'energia per culpa dels residus. 

Paraules clau:

Notícies relacionades