Back to top

Atemptats de Cambrils: 5 anys de la nit del terror

Ja han passat cinc anys des que una cèl·lula jihadista va atemptar a Barcelona i Cambrils. Encara que ja sigui part del passat, moltes de les víctimes encara viuen amb temor en el present.

Un dia que va marcar a tothom. El 17 d'agost va quedar gravat a la ment de moltes persones, però sobretot dels cambrilencs. Després d'haver vist les imatges colpidores de la Rambla de Barcelona, i sense esperar-s'ho de cap de les maneres, ja passades les 12 de la nit d'aquell dijous de 2017 el terror també va arribar a Cambrils.

Cinc terroristes de la cèl·lula, Mohamed Hichamy, Omar Hichamy, Saïd Aalla, Al-Houssaine Abouyaaqoub i Moussa Oukabir, circulaven sense rumb després de la massacre que el seu company havia dut a terme feia només unes hores a Barcelona, mentre planejaven de manera improvisada què fer quan l'objectiu principal de tothom en aquell moment era trobar-los a ells. Després d'aturar-se a comprar ganivets i una destral en un comerç de Cambrils i haver cremat la seva documentació en un mas a tocar de Riudecanyes, van fixar el seu nou destí en un dels punts més transitats durant les nits d'estiu: el Port de Cambrils.

L'atac a Cambrils, l'última actuació improvisada

17a

Després d'apunyalar una turista, la qual va morir hores després, els autors van ser abatuts per la policia. En aquell moment encara que hi havia un terrorista en cerca i captura, però ningú podia saber del cert si aquell atac de Cambrils seria l'últim o encara faltaven episodis d'aquesta sèrie d'atemptats. Per sort, tot va acabar allà, encara que les víctimes continuïn arrossegant el patiment, avui, cinc anys després.

Justament commemorem un lustre d'aquest dia negre per la nostra societat, i encara queda feina per fer. En total van ser 16 les víctimes mortals, però es comptabilitzen fins a 350 víctimes supervivents només en la sentència del cas. Tot i això, n'hi ha sobre 250 que encara falten per localitzar i que no s'han tingut en compte durant el judici. Els terroristes supervivents, Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, han estat condemnats a 43, 36 i 8 anys respectivament. Tot i això, no ho compliran per haver assassinat aquelles persones, ja que el tribunal considera que no van participar ni estaven al corrent dels atacs: els autors materials de les morts van ser abatuts o van perdre la vida durant l'explosió d'Alcanar.

Manca d'ajuda a les víctimes

Aquesta sentència, però, no ajuda a les víctimes, les quals arrosseguen seqüeles físiques i psicològiques que sense l'ajuda de l'administració, que ja han denunciat en més d'una ocasió que no estan rebent, no podran superar.

Precisament, aquest dijous, 18 d'agost, a Cambrils se celebrarà un Memorial per la Pau davant del Club Nàutic, per recordar els fets i retre homenatge a les víctimes d'aquell atac que va causar el terror aquella nit d'avui fa cinc anys.

Paraules clau:

Notícies relacionades