Back to top

El Baix Camp registra temperatures mínimes històriques

A Vinyols i els Arcs s'ha fregat els quatre graus negatius, una temperatura que feia 33 anys que no es registrava.

Alerta per neu, fred, vent i també mal estat de la mar. Són algunes de les expressions més pronunciades al llarg dels últims dies pels meteoròlegs del país. Catalunya està immersa en un dels temporals de fred més forts de l'última dècada i a casa nostra això s'ha traduït en registres històrics. Per exemple, a Vinyols i els Arcs s'ha fregat els quatre graus negatius, una temperatura que feia 33 anys que no es registrava. Aquest dimarts, a més, està previst que es pugui enfarinar qualsevol territori a tocar de mar..

Neva a Prades

I de fet, ja s'han vist algunes volves de neu al Baix Camp, ha nevat ja a les muntanyes de Prades i a alguns punts del Priorat i la Conca de Barberà. Aquesta tarda s'espera que els ruixats, potser en forma de neu, arribin al Camp de Tarragona on podrien registrar-se fins a 2 centímetres de neu en alçades per sota dels 400 metres.

Com ho viuen els reusencs?

Increment del preu l'energia

Aquests registres gèlids en els termòmetres s'han traduït també en un important increment de l'electricitat. Aquest mes de gener els preus s'han duplicat i s'han superat els 100 euros el megawatt hora.

El fred incrementa la demanda i, per tant, fan créixer el funcionament de les centrals de cicle combinat amb el gas, que és el que fa apujar el cost de l'energia. L'increment del preu de la llum també ha coincidit amb un increment del preu del gas per a ús domèstic que va entrar en vigor l'1 de gener.

I alerta perquè aquests preus encara estan supeditats a l'excepció ibèrica, que permet controlar el cost del gas a l'estat espanyol i també a Portugal. Una mesura que de moment beneficia als ciutadans de casa nostra, però que té els dies comptats... Europa ja ha dit que a finals d'any s'ha de suprimir aquesta excepcionalitat, el que tornarà a enfilar el cost de l'energia si no es regula pels governs europeus.

Activat el pla PROCICAT

De fet, protecció civil ha activat aquest cap de setmana l'alerta del pla PROCICAT per l'onada de fred d'acord amb les previsions meteorològiques que hi ha al llarg de la setmana. I també es manté actiu el pla VENTCAT, amb rafegues de vent que poden arribar als 130 quilòmetres per hora.

N'hem parlat amb Imma Solé, subdirectora de Protecció Civil, sobre la repercussió que estan tenint aquestes temperatures al territori i com s'hi està fent front.

Paraules clau:

Notícies relacionades