Back to top

Balanç econòmic del 2022: inflació i encariment de l'energia

 Les empreses han vist com la inflació els ha impactat durament, però les famílies també.

 Aquest 2022 havia de ser l'any de la recuperació econòmica després de la COVID. Un any en el qual s'esperava que el comportament dels mercats internacionals tornés a la normalitat, després d'una frenada per culpa de la manca de subministraments. Si bé és cert que el turisme ha tingut un comportament positiu, el cert és que l'increment de preus derivat de la guerra a Ucraïna ha colpejat empreses i famílies, deixant l'optimisme de principis d'any en una mera anècdota. 
 
Les empreses asseguren que la tònica està canviant, a grans trets, i que les dades negatives de l'estiu en alguns sectors han pogut remuntar-se. Bona mostra de tot plegat és la frenada de la inflació, que hi ha hagut mesos que ha superat el 10% i de forma sostinguda, mentre que el novembre es va tancar amb un increment de prop del 7%. Les dades són encara molt elevades i evidentment complica la vida de moltes empreses, que veuen com no poden repercutir l'increment de costos en el preu de venta final. De fet, el 60% de les empreses ha hagut d'assumir netament la inflació. 
 
Les empreses han vist com la inflació els ha impactat durament, però les famílies també. Si la relació costos beneficis ha afectat la gran majoria de companyies, l'impacte en els salaris i la capacitat de despesa també s'ha fet notar. Segons els sindicats, hi ha empreses que especulen amb la crisi i posa el cas de les petrolieres que bloquegen la situació. 
  
Tot plegat s'ha debatut aquest cap de setmana en un Qüestió de Fons especial que ha abordat el balanç econòmic d'aquest 2022.

Paraules clau:

Notícies relacionades