Back to top

El Ball d'Hivern, una "festa de poble" a Reus

Per cinquè any consecutiu Reus celebra el Ball d'Hivern, en honor a Sant Sebastià. Aquesta festa, d'arrel tradicional, va ser recuperada per les entitats Carrutxa i l'Aula de Sons.
cant improvisat sant sebastià

Al voltant de les sis de la tarda comença la cercavila de capta, que passa per diferents comerços del centre de Reus els quals lliuren productes a l'organització de la festa. Aquests obsequis se subhastaran entre els assistents després del sopar, tal i com explica l'Helena Sardà, de Carrutxa.

Així és com comença la festa, amb una cercavila on el cant improvisat és el gran atractiu pels nombrosos ciutadans i visitants que es van afegint al recorregut musical. Tal i com explica Aleix Manonelles, un dels cantaires, s'entonen "garrotins, corrandes, nyacres, dominés... són diferents pals que es fan servir per improvisar, i l'essència que tenen és que la improvisació dona frescura, i que parles del que vols sense... no cal que tinguies memòria ni res perquè és tot fresc, és el moment, el que et surt".

D'aquesta manera, amb música i cant, van omplint els carretons amb la capta de productes que després es sortejaran. Entre els que segueixen la cercavila, n'hi ha que ja coneixen la festa, però d'altres l'han descobert enguany, com és el cas de la Raquel Cervelló, que diu que se l'ha trobat mentre "passejava amb el nen i, res, l'hem seguit i la continuarem seguint fins al final perquè ens ha agradat molt". L'Esther Adrio, en canvi, diu que "l'any passat, per primera vegada, vam venir al ball de Sant Sebastià, i ens va agradar tant que vam decidir que cada any, si podíem, no hi faltaríem".

El Ball d'Hivern era, pels nostres avantpassats, la festa major petita de Reus. Segons diu Sardà, de Carrutxa, "antigament en comptes de ser Misericòrdia la segona festa major de Reus era Sant Sebastià, i es va perdre a meitats del segle XVIII, i ara el que volem és recuperar una mica aquest tipus de festa que es feia abans, que hi ha molta gent que diu, esteu fent una festa de poble en una ciutat, és una miqueta aquesta la idea que volem transmetre, aquest model de festa que és molt més integradora, tothom és participant".

Paraules clau:

Notícies relacionades