Back to top

El Banc d'Ajudes Tècniques de Reus arriba a les 1.000 persones usuàries

Les ajudes tècniques són productes dissenyats per a persones amb discapacitat i per a persones amb mobilitat reduïda de forma temporal.

Des del gener del 2014, quan la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, a través de la Fundació Pere Mata, va posar en marxa el Banc d'Ajudes Tècniques (BAT) de Reus, 1.000 persones amb dificultats de mobilitat han guanyat autonomia. El passat 26 d’octubre una terapeuta del BAT va atendre a la usuària número 1.000. 

Per accedir a aquest servei, que inclou el lloguer de material i l'assessorament personal d'una terapeuta ocupacional, cal demanar cita a Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus, de manera presencial a les oficines situades a l'edifici de l'antic hospital (carrer de Sant Joan), trucant al telèfon 977 010 034 o a través de correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat.

Una part del material del BAT arriba a través de donacions. Durant les diferents fases de la crisi sanitària, el BAT ha continuat funcionant, tot i que ara les visites domiciliàries que feia la terapeuta per explicar el funcionament del material cedit a la persona usuària o a un familiar, s’han substituït per explicacions per telèfon o a la seu del BAT.

Aquest servei continua inclòs en el Contracte Programa 2016-2019 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya dins del marc del programa d'Actuacions en matèria d’Accessibilitat, que s’ha renovat enguany.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, destaca que el BAT és un servei valorat de manera positiva per la ciutadania: «El fet que el BAT hagi arribat a atendre 1.000 persones indica que cada vegada es coneix més aquest servei que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència, i la de les seves famílies, facilitant la seva autonomia al domicili i a l'exterior. A més, d'aquesta manera també es dóna una segona vida a un material que sovint es fa servir de manera puntual».

Per cada material voluminós (llits, grues, etc.) llogat, l'usuari ha d'aportar un dipòsit de 50 euros a retornar en el moment de la devolució i pagar 10 euros de lloguer cada mes. Per la resta de material (cadires de rodes, caminadors, etc.), s'ha d'aportar un dipòsit de 10 euros a retornar i està exempt de pagament de lloguer. La majoria del material llogat prové de donacions.

Ajudes Tècniques

Les ajudes tècniques són productes dissenyats per a persones amb discapacitat i per a persones amb mobilitat reduïda de forma temporal. S'utilitzen per ajudar en moviments o accions que la persona és incapaç de realitzar per si mateixa i proporcionen un major grau d'autonomia i seguretat en la realització d'activitats de la vida diària. Així, per exemple, el BAT ofereix ajudes tècniques domiciliàries, com els llits articulats, les grues per a la mobilització de persones i els matalassos antiescares; ajudes per a la mobilitat com caminadors i cadires de rodes, i ajudes per a l'adaptació del bany com cadires de banyera i elevadors d e WC.

Donació d'ajudes tècniques

Una altra de les funcions del BAT és la gestió de donacions de material d'ortopèdia, individuals i d'empreses i institucions.

Per això, es fan xerrades per donar a conèixer el BAT entre els col·lectius més susceptibles i professionals de la ciutat: equipaments públics, Centres d'Atenció Primària de Salut, etc.

Les famílies que disposen d'ajudes tècniques que no utilitzen, com per exemple, cadires de rodes o caminadors, poden donar-les al BAT, de manera presencial al número 29 del carrer de la Tolerància de Reus o trucant al telèfon 977 300 442 (extensió 6).

Balanç de l'any 2019

D'una banda, des de l'1 de gener fins al 31 de desembre l'any 2019, aquest servei va atendre 177 persones noves, va realitzar 455 intervencions, que  inclouen els serveis de transport de material voluminós i els seguiments de la terapeuta ocupacional, i va dispensar 162 ajudes tècniques, entre les quals destaquen 28 llits articulats, 22 grues, 18 cadires de rodes i 55 cadires de dutxa.

D'altra banda, el BAT va rebre en donació 1 llit articulat, 5 cadires de rodes, 5 cadires de bany i 4 caminadors.

Ocupació per a persones amb malaltia mental

El BAT ofereix oportunitats laborals a persones amb malaltia mental, ja que les tasques de neteja i reparació de material, així com el transport de material voluminós, les realitzen treballadors del Centre Especial de Treball de la Fundació Pere Mata.

La Fundació Pere Mata

La Fundació Pere Mata basa les seves actuacions en la protecció i l'assistència a les persones amb trastorns mentals, discapacitat o dependents, per tal d'aconseguir la seva integració comunitària, millorar la seva rehabilitació i qualitat de vida, així com, el seu benestar i el de les seves famílies. Entre molts altres serveis, en l'actualitat gestiona els bancs d'ajudes tècniques de les terres de l'Ebre i de Reu

Paraules clau:

Notícies relacionades