Back to top

El Banc de Llet Materna es reactiva després del confinament

Les reserves de llet materna han començat a baixar després de dos mesos de confinament. Arran d’aquesta situació, s’ha reactivat la donació d’aquest servei per donar resposta a aquells bebès que ho necessitin. Ara
alletament

La llet materna segueix sent necessària, malgrat qualsevol tipus de pandèmia. Després dels mesos del confinament, les reserves del Banc de Llet Materna s’han anat esgotant, una situació que sumada a la desescalada, han permès reprendre les donacions de les mares des de fa tres setmanes. A més, fins i tot ha donat peu a noves mares a animar-se a col·laborar.

Ara bé, el coronavirus ha fet incrementar les mesures que s’apliquen a l’hora de solidaritzar-se. D’aquesta manera, a l’hora de treure la llet, les mares ho han de fer amb les mascaretes posades, així com tenir una cura més gran pel que fa a la desinfecció dels biberons. Segons Núria Vilanova, cap de Donacions del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i les Terres de l'Ebre, es tracta d’un protocol que ha augmentat la seva exigència, però les mares són conscients des del primer moment que aquells biberons s’entreguen a bebès que han nascut de forma prematura, amb defenses més baixes, fet pel qual tenen molta cura pel que fa a aquests aspectes de desinfecció.

Més enllà de l’increment de la higiene i la desinfecció, el procés de donació no dista de l’habitual: les mares que donen el pas per donar llet es fan una analítica a l’hospital i en cas de superar-la, se’ls hi facilita un kit per poder treure llet i posteriorment congelar-la. Un cop tenen els biberons subministrats plens, han d’avisar al Banc de Llet i aquest el passa a recollir al domicili. 

D’altra banda, pel que fa a aquelles persones que bé han superat un coronavirus o hi han estat exposades, també poden donar tant llet com sang, però ho han de fer amb un supòsit concret: no haver tingut símptomes en els darrers 28 dies des de l’exposició o la superació de la malaltia.

Paral·lelament, la crida a la donació de llet materna continua oberta, així com també la de donants de sang, amb l’objectiu de comptar amb suficients reserves per tenir un respir.

El 3 de juny, dia del donant

Precisament avui se celebra el dia mundial del donant. Una jornada que coincideix amb la normalització de la donació i transplantaments d'òrgans des de l'inici de la pandèmia. De fet, els professionals apunten que el conjunt de l’activitat de l’any 2020 fins a dia d'avui no reflexa l’impacte de la COVID-19, ja que en els dos primers mesos de l’any, la donació i el trasplantament van tenir una activitat molt elevada. Tot i que l'activitat no es va arribar a aturar mai, sí que va notar una davallada durant el mes de maig, quan s’han realitzat 36 trasplantaments i s’han gestionat 6 donants cadàver i 4 donants vius.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades