Back to top

El Banc de terres del Priorat segueix creixent malgrat l’impacte de la Covid-19

La pandèmia no ha impedit la signatura telemàtica d’acords, mentre creix el percentatge de persones de fora de la comarca que busquen una finca

El Banc de terres del Priorat segueix incrementant la seva oferta, malgrat la pandèmia de la Covid-19, i ara mateix ja compta amb 176 finques, el que representa un increment del 34% en relació a principi d’any.

Paral·lelament, també creix el número de demandants, entre els quals un 24% són persones de fora del Priorat que voldrien instal·lar la seva residència a la comarca i fer un canvi de vida; una tendència que ha anat en augment els darrers mesos. 

Servei de dinamització i suport

El Banc de terres del Priorat, gestionat pel Consell Comarcal, es va crear amb la finalitat d’esdevenir un servei de dinamització i suport a la gestió de l’espai agrari, amb la funció de mediació entre persones propietàries de finques susceptibles a ser aprofitades i persones que volen recuperar-les mitjançant acords (parceria, arrendament, cessió…). 

Tot i que va començar a treballar de portes endins el gener de 2019, no va ser plenament operatiu fins al mes d’octubre de l’any passat. 

L’emergència sanitària de la Covid-19 no ha representat una aturada en l’activitat del Banc de terres, que ha formalitzat diversos acords telemàticament durant els mesos de confinament.

239 hectàrees de 30 propietaris

Concretament, al llarg del confinament, es van signar quatre acords entre propietaris i demandants, que no es coneixien prèviament ni tan sols s’havien vist les cares. “El Banc de terres ofereix confiança i dóna plenes garanties a les persones que s’hi apunten, ja que compta amb assessorament jurídic especialitzat i garanteix la seguretat jurídica dels acords per a totes les parts”, afirma el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia. 

Les 176 finques ara inscrites al Banc de terres sumen un total de 239 hectàrees i pertanyen a 39 propietaris. La tipologia de finques és diversa. Tot i que hi ha un percentatge elevat de finques forestals, n’hi ha de tot tipus: trossos abandonats, però també també finques productives a punt per entrar-hi a treballar.

Les terres estan distribuïdes entre gairebé tots els pobles del Priorat i hi ha representats una important diversitat de conreus: horta, olivers, ametllers, avellaners i vinya.

Algunes finques compten amb instal·lacions complementàries, com és el cas de cabanes de tros i algun petit magatzem. Entre les ofertes també n’hi ha que compten amb masos abandonats,  una petita granja i un  petit celler.

Pel que fa al perfil dels 49 demandants inscrits, el grup majoritari són professionals agrícoles en actiu o persones de menys de 40 anys que, recentment, han fet la incorporació com a joves agricultors o són a punt de fer-la.

Canvi d'estil de vida

Un 40% dels demandants viu a la comarca del Priorat, mentre que hi ha un 24% de persones que voldria venir a viure a la comarca.

Es tracta de persones que afirmen voler fer un canvi d’estil de vida i que tenen alguna mena de formació agrària. Gairebé la meitat desitjarien viure en un mas amb una finca per poder desenvolupar el seu projecte.

Entre els perfils de demandants també hi ha petites empreses, persones que busquen una terra per a l’autoconsum o fins i tot professionals agraris residents en altres comarques catalanes. 

Pel que fa als acords formalitzats a dia d’avui, són un total de deu, mentre que n’hi ha altres tres en mediació. Tot i que la vinya segueix sent el conreu més demandat,  entre els darrers acords n’hi ha diversos que han tingut com a protagonistes finques de fruita seca i d’olivers. Les finques en oferta poden consultar-se aqui.

Donar-se d’alta com a usuari del Banc de terres és un tràmit senzill, que pot fer-se tant a la seu del Consell Comarcal del Priorat, a Falset, com als ajuntaments de la comarca. La fitxa d’usuari, ja sigui com a propietari o demandant, també es pot descarregar a la pàgina web del Consell Comarcal del Priorat: www.priorat.cat.

El projecte del Banc de terres està inclòs en el Programa Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) Priorat-Montsant-Siurana, que compta amb el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea i que coordina el Consell Comarcal del Priorat.

Alhora, és una iniciativa inclosa, com a actuació, en el Sistema de Gestió del Paisatge, que s’ha desplegat en el marc de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Paraules clau:

Notícies relacionades