Back to top

El barri Gaudí reclama el lloguer social per a 140 pisos buits

JONATÁN SORIANO

La setmana passada els hi explicàvem com s’havia viscut un desnonament al barri Gaudí. Precisament en aquesta zona la problemàtica de l’habitatge s’ha accentuat en els darrers mesos i els pisos buits propietat dels bancs ja arriben a 140. El nombre d’ocupacions d’habitatges ha augmentat i davant la situació l’associació de veïns, que es troba pendent de reunir-se amb el Comissió de l’habitatge de l’Ajuntament, demana el lloguer social. 

Garrafes. Moltes garrafes plenes d’aigua. Aquest és un element habitual en un pis com aquest, ocupat, sense aigua corrent i amb talls de llum intermitents. La Lidia va arribar-hi fa tres mesos i des d’aleshores ha canviat el pany i el fusible de l’electricitat. Ella és una de les trenta persones o famílies que darrerament han ocupat pisos al barri Gaudí. 

Amb la demolidora xifra de 140 habitatges buits, el barri Gaudí és una de les zones de Reus on la problemàtica de l’habitatge s’ha accentuat més. La gran majoria pertany als bancs i,segons explica l’associació de veïns, hi ha molta reticència en les negociacions pel lloguer social. Alguns representants del col•lectiu veïnal ja han mantingut dues reunions amb la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, i es troben a l’espera d’una tercera trobada amb la Comissió de l’Habitatge per reivindicar que el govern municipal impulsi les sancions a entitats bancàries amb habitatges buits. 

L’ajuntament assegura que no té competències en la casuística dels pisos ocupats i que només pot gestionar com a lloguer social els habitatges que els bancs cedeixen a la borsa d’habitatge i que s’adeqüen a una sèrie de condicions prèvies. A més, esperen que la Comissió de l’habitatge fixi en breu la quantia de la multa que imposaran a les entitats que s’han negat a cedir immobles. 

 

 

El posicionament de l’associació de veïns del barri Gaudí sobre l’ocupació ha canviat notablement respecte fa 2 anys quan van requerir l’ajuda de la Guàrdia Urbana per aturar l’onada d’ocupacions il•legals i incíviques en aquella la zona de la ciutat. Segons van explicar ahir al magazine de Canal Reus, Avui per Demà, el seu canvi d’actitud es deu a que el tipus d’ocupació també ha canviat. Ara són els mateixos veïns del barri els que no tenen recursos i un sostre on poder viure. Per això demanen al consistori que pressionin a les entitats bancàries perquè converteixin els pisos buits, que tenen repartits per tota la ciutat, en lloguers socials. 

 

 

La problemàtica de l’habitatge no només es concentra al barri Gaudí, sinó que afecta altres zones de la ciutat. Els veïns del barri Fortuny es mostren preocupats perquè, segons afirmen, ara per ara tenen uns trenta habitatges ocupats per inquilins que mostren una actitud incívica i, fins i tot, violenta. Asseguren que algunes persones han optat per tapiar els xalets del costat per tal d’evitar l’arribada de nous ocupes. D’altra banda, el veïnat de Sant Josep Obrer confirma que tenen entre una desena i una quinzena de pisos ocupats i molts d’altres buits que pertanyen a bancs.

El president de l’associació de veïns, Eduardo Navas, defensa que s’estan reunint amb entitats bancàries com Caja Rural, però que sempre obtenen una negativa a la petició de lloguer social. A més explica que tenen hi ha famílies que ocupen i s’integren amb tota normalitat a la rutina del barri però que també n’hi ha persones que adopten una actitud incívica i fan malbé el mobiliari de les comunitats.